damaska
17. kvě 2016

Naše třetí štěstí - Matoušek

Můj zážitek – bonding při císařském řezu
Dne 7. 4. 2016 jsem měla ve Strakonické nemocnici plánovaný císařský řez. Jednalo se již o můj 3. císařský řez. Oba předchozí císařské řezy byly v částečné (lokální) narkóze, abych mohla své miminko hned po vyndání vidět. Tehdy jsem o možnosti bondingu při císařském řezu nevěděla, ani mě nenapadlo se na to v nemocnici zeptat. Proto, když jsem zjistila, že teď taková možnost je, moc jsem si přála to zažít. Sice jsem oba syny po vyndání z bříška hned viděla, ale vždy mi byl umožněn jen letmý pohled a už se pospíchalo s miminkem do inkubátoru.
Tentokráte jsme se domluvili tak, že nejdřív proběhne bonding se mnou na operačním sále a poté mě zastoupí tatínek a bude si užívat miminka na sobě . Tolik jsem se těšila na nový zážitek.
Celý operační tým byl perfektní, vládla příjemná a klidná atmosféra, po napíchnutí spinálu jsem se pořádně ani nerozkoukala a už byl malinký na světě. Bohužel se dost napil plodové vody a z tohoto důvodu byl následný bonding u mě krátký, ale přesto to byl nezapomenutelný zážitek. Ten pocit mít syna na sobě, možnost ho opusinkovat, pomazlit se s ním, cítit jeho vůni . Nikdy na to nezapomenu, i tou krátkou chvilkou jsem si vynahradila to, co mají možnost zažít maminky po přirozeném porodu a mě vždy chybělo. A myslím si, že i krátký bonding při císařské řezu a následný velmi častý kontakt se synem (v době těsně po porodu mi sestřičky syna nosily na přiložení, k pomazlení a syn byl tak spokojený, když mohl ležet na mě a poslouchat mé srdce) pomohl k velmi rychlému nástupu laktace. 
Bohužel bonding s tatínkem neproběhl vůbec, syn musel kvůli zdravotním komplikacím po napití plodové vody do inkubátoru na pozorování, ale i přesto manžel hodnotil náš 3. porod císařským řezem a vše kolem něj za nejlepší už jen kvůli péči a ochotě sestřiček.

Veru, kulisek se povedl! Gratuluji!

17. kvě 2016