icon

Blíží se čas oběda, takže se na něj trochu navnadíme bosenskou kuchyní. Nejčastější jídlo, které se dělá snad denně se jmenuje "pita". Jsou různé druhy pity - s masem, s houbami, s bramborem, s cibulí, s cukinou, s jablky - každá pita taky jinak vypadá, ale postup je stejný. Těsto se rozválí na velmi tenký plát - v průměru třeba i metr a víc, pokape se rozpuštěným máslem, pak se řeže na kousky a skládá do pekáče/ roluje se a zatočený šnek se ukládá do pekáče. Pro lepší představivost si prohlédněte fotky postupu 🙂

Mojí oblíbenou pitou je "šljivopita", která má sice v názvu pitu, ale ve skutečnosti jí není. Jsou to pečené švestky, zasypané cukrem, trochou mouky a před koncem zalité trochou mléka/smetany.. pokud nebudete někdy vědět, co se švestkama, rozhodně si ji zkuste udělat!

1