195 / 369
    ebetka
    autor

    10. červenec je 191. den roku podle gregoriánského kalendáře (192. v přestupném roce). Do konce roku zbývá 174 dní.

    Svátky

    Libuše - staré slovanské jméno vykládané jako Milá, Milovaná. V němčině Liebe (v 11. století lioba – láska, související s latinským slovem libido - touha. Podle českého občanského kalendáře má jmeniny 10. července společně s Amálii, kterou někteří jazykovědci považují za alternativu téhož jména (germánské amal znamená pracovitý či plodný ve jménech jako například Amalberga či Amalhilde, podobné je i latinské amor znamenající láska). Podobné jméno Liběna a Ljuba. Jméno pocházelo i staroslovanského slova ljub (l'ub) a znamenalo „raději“.
    Amálie - staré jméno latinského nebo germánského původu. Vykládá se jako Milá, Milovaná (pokud je akceptován latinský původ, pak je též považována za alternativní podobu jména Libuše) nebo jako Pracovitá. Podle českého občanského kalendáře má jmeniny společně s Libuší 10. července. Cizojazyčná varianta jména je Amalberga.
    Alma, Amélie, Mia
    Ludoslav, Ludoslava

    Události

    1819 – Nový učební plán pro gymnázia zavedl šest tříd, čtyři nižší (gramatikální třídy) a dvě vyšší (humanitní třídy).
    1920 – Ministr zahraničí Edvard Beneš s polským premiérem podepsali v belgickém Spa úmluvu, podle které se plná moc k určení státní hranice na Těšínsku předává spojenecké Nejvyšší radě.
    1946 – V Moskvě byla podepsána smlouva umožňující volyňským Čechům zpět do jejich bývalé vlasti.
    1947 – Národní shromáždění schválilo prostou většinou v prvním i druhém čtení zákon č. 143/1947 Sbírky známější jako Lex Schwarzenberg, jímž byl vyvlastněn veškerý majetek hlubocké větve Schwarzenbergů.
    1947 – Československá vláda po jednání v Moskvě odvolala svou účast na pařížské konferenci, na které se měl projednávat Marshallův plán.
    1968 – Poslanci Národního shromáždění zvolili 150 poslanců České národní rady.

    10. črc 2015