evapple
17. dub 2017
3453 

Jak ušetřit čas i peníze v kuchyni

Také se občas přistihnete, jak stojíte před otevřenou lednicí a v hlavě jako puzzle skládáte možné varianty toho, co by se z jejího obsahu mohlo použít jako přijatelná večeře? Jenže k kečupu, sklenice kyselých okurek a jahodového jogurtu by nevykouzlila nic ani Magdalena Dobromila Rettigová. V nouzi pak objednáte pizzu nebo namažete chleba máslem. Jenže takovéto večeře lezou jednat do peněz a jednak zavání rodinnou vzpourou. Předejít těmto situacím je tak snadné…

Ani drobek nazmar

Udělejte si večer chvíli času, klidně se sklenkou vína v ruce, a sepište seznam jídel, která budete v týdnu vařit. Má to hned několik výhod: jednak se nestane, že budete neustále opakovat stejná jídla. Také lépe a efektivněji využijete nakoupené potraviny a ušetříte si práci s dalším vyvařováním. A v neposlední řadě výrazně ušetříte peníze. 

Jedno kuře, prosím

Až budete mít příště chuť na kuřecí řízky, nekupujte drahá prsa ale cenově přijatelnější kuře celé. Z jater vykouzlíte báječnou paštiku se smetanou nebo je podávejte s pikantní omáčkou a rýží. Stehna patří k nešťavnatějším částem kuřete a výborně se tak  hodí na soté, do rizota, na obalování i k rychlému zapečení. Křídla můžete použít do vývaru a pak z nich obrat maso do polévky.

Všechno,  co nám z kuřete zůstane, využijte na přípravu silného  vývaru. Když přidáte i kousek mrkve, celeru, petržele a cibuli, získáte další vděčné jídlo. Pokud jej rovna nepotřebujete, vyvařte vodu co nejvíce, aby vám zbylo minimum vývaru a ten pak vlijte do nádoby na led. Jakmile je vývar zmrzlý, kostky vyjměte a vložte do sáčku. Zásoby vývaru se budou v budoucnu hodit. A co s prsíčky? Ty se hodí úplně všude, ale nejlépe si rozumí s bramborovou kaší v podobě dozlatova osmaženého řízku.

K ledu

Fígl s mrazákem už mimochodem zachránil nejednu rodinu od hladu. Chytře zamrazené zásoby oceníte hlavně po příjezdu z chalupy nebo prázdnin. Takto můžete uchovat těstoviny s omáčkou, předobalené řízky, polévky, pečivo a také vánoční cukroví. Omáčky zmrazujte bez konečného přidání smetany či sýra. Jídla nemusíte zcela dokončit, stačí je vařit o 15 minut méně.

Než takto předpřipravené pokrmy vložíte do mrazáku, nechejte je zcela vychladnout. Poté je vložte do neprodyšného sáčku nebo krabičky a zamrazte. Pro praktičtější manipulaci i pozdější ohřívání krabičkujte po menších porcích, které se lépe rozmrazují a také dělí. A pamatujte ovšem na jednu věc: každý balíček vždy řádně opatřete štítkem co obsahuje také datem uložení do mrazáku. Veškeré potraviny vydrží u ledu bez úhony až jeden rok.

Zdroj obrázků: https://pixabay.com

Začni psát komentář...

Odešli