evapple
20. dub 2017
344 

Tři tipy proti jarní únavě

Opakuje se to každý rok. Na začátku jara, kdy se příroda probouzí a všechno kolem nás kvete se paradoxně cítíme unavení a bez energie. Není to žádná odborně pojmenovaná nemoc a nevěnuje se jí žádná vědecká publikace. A stejně přijde stejně jistě jako bolest hlavy po bujarém večírku. Dobrá zpráva ale je, že jí lze účinně předejít a naplno si tak užít jedno z nejráznějších ročních období.

Stavěli jste sněhuláka?

Částečně je na vině to, co jste dělali v zimě. Pokud jste stavěli sněhuláky, bobovali s dětmi na kopci, bruslili a nosili zvířátkům do krmelce jablíčka, cítíte se pravděpodobně dobře. Ale ti, kteří teploty kolem nuly strávili v křesle před televizí a miskou cukroví po ruce na tom budou pravděpodobně hůře. A ačkoli pro nikoho z nás není dnes problém jíst i v zimě dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, které zajišťují příjem vitaminů a minerálů, přísun těchto důležitých látek není většinou dostačující.

Proto je vlastně jarní únava vitamínový a pohybový deficit. Naše tělo tak po zimě vypadá jako automobil, který stojí celou zimu venku. Nikdo s ním nejezdí, netankuje benzin a nedoplňuje olej, aby se nic nezadřelo a vše běželo tak, jak má.

Slunce nejen v duši

Náprava je vcelku jednoduchá a hlavně příjemná. Žádné polykání tabletek a injekce. Jednoduše roztáhněte žaluzie, otevřete okna a vpusťte do bytu slunce. Právě jeho paprsky přispívají k tvorbě vitaminu D, který je pro náš organismus důležitý. Stimuluje v našem těle tvorbu serotoninu, tzv. hormonu štěstí. Jeho výborným zdrojem jsou také ryby, především ty tučné mořské jako jsou losos, tuňák, sardinky a makrela. Slušná porce lososa by měla pokrýt doporučenou denní dávku vitamínu D.

Na jídelníčku bychom je měli mít minimálně jednou týdně. Pikantní je, že vitamín D je kromě slunce hojně zastoupené také ve vaječném žloutku, slanině a sádle. Ovšem, všeho s mírou. Jezte více zeleniny, hutná zimní jídla nahraďte odlehčenými variantami a saláty.

Už zase skáču přes kaluže

Takže hurá ven! Načerpat energii ze sluníčka a také pohybu na čerstvém vzduchu. Počítá se všechno, co vám dělá radost. Nemusíte hned uběhnout deset kilometrů, pohyb vás musí bavit. Stačí procházka s kočárkem v přírodě, hraní na pískovišti nebo dětském hřišti. Tváře získají zdravou červenou barvu, oči lesk a tělo řádnou dávku kyslíku a slunečního svitu.

Můžete zařadit i lehké cvičení, protahování nebo meditaci. Ta pomůže zklidnit i mysl. Stačí si najít pohodlné místo, usadit se tak, jak vám nejvíce vyhovuje, a pak zavřít oči a zhluboka dýchat. Budete překvapení, jak moc vás kompletní chvilka klidu osvěží a nabije. A pokud venku prší a děti vám nedovolí mít trochu času jen pro sebe, pomáhá zapálit si vonnou svíčku nebo tyčinku. To funguje v každém ročném období.

Zdroj fotografie: https://www.pexels.com/

#zdravi_nemoci

Začni psát komentář...

Odešli