Tvarohový koláč alá cheesecake + fotopostup

Každý poslední čtvrtek v měsíci máme s kamarádkami takový holčičí sedánek. Sejdeme se u některé z nás doma, každá přinese něco dobrého na zub a společně horujeme a diskutujeme nad životně důležitými tématy (jako například, zda jsou skinny jeany stále „in“ nebo co dělá ten fešák z pátého patra). Naposledy přinesla Bára fenomenální tvarohovou buchtu. No, buchtu: lehoučký tvarohový koláč, který nás všechny vynesl na obláčku blaha minimálně do pátého patra za panem „hezká prdelka“. Chcete ho mít doma (ne, „Pana prdelku ne“, koláč, samozřejmě)? Tady je recept.
Na koláčovou formu o průměru 24 centimentrů budete potřebovat:
Těsto
- 200 g hladké mouky
- 75 g cukru krystal
- špetka soli
- 125 g másla
- 1 vejce
Náplň
- 800 g plnotučného tvarohu
- 150 g cukru
- 1 lžička vanilkové esence
- kůra z půlky citrónu
- špetka soli
- 3 vejce
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- rozinky nebo brusinky podle uvážení

A jdeme na to!
Pohlídejte si, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu (až na máslo). Těsto se hezky spojí a náplň nesrazí. Někdo si možná řekne, že je to zbytečné, ale právě tyhle detaily dělají z obyčejných amatérských kuchařů a cukrářů mistry v oboru. Chcete mít renomé nejlepší cukrářky v okolí? Pamatujte na tenhle malý trik s teplotou a polovina úspěchu je jistá.
Jako první začneme těstem.
Hladkou mouku prosejte sítkem. Hezky se provzdušní, načechrá a těsto bude hezky hladké. Přidejte cukr (ne moučkový, ale klasický krystal nebo krupice) a špetku soli. Ne, to není překlep, jen do toho. Sůl je nositelkou „plné chuti“, ono pomyslné „něco“, co dělá z moučníku michelinskou delikatesu.
Teď je na řadě máslo. Vyndejte ho z lednice těsně před samotnou přípravou. Se studeným máslem se mnohem lépe pracuje a nelepí se tolik na prsty. Pokrájejte ho na kousky, plátky nebo kostičky. Nakonec přidejte vajíčko.

Vezměte si k ruce vidličku a suroviny „zahňácejte“ dohromady. Měkké máslo a žloutek budou mít tendenci se vám lepit na ruce, a tímhle fíglem si tolik neumatláte. Další možností je svěřit těsto robotu. Ať už vidlička nebo robot, vznikne jakási drobenka. Tu už dále zpracujte rukama.
Výsledkem by mělo být hebké, lesklé a pružné těsto. Vytvarujte ho do tvaru koule, zabalte do potravinové fólie a dejte na chvíli do lednice.

Mezitím se pustíme do náplně. Tohle bude mnohem čistší a rychlejší práce, ideální na přizvání dětí do kuchyně.
Do velké mísy dejte tvarohy – záleží na vás, jaký druh máte raději. Je úplně jedno, jestli budou ve vaničce nebo ve staniolu. Nechám na vás i to, zda jste vyznavači lehčích odtučněných nebo se (stejně jako já) nebojíte tučných variant (tuk je nositelem chuti, byla by škoda si ji odepřít ze strachu o linii – tvaroh je plný bílkovin a vápníku, však ono se to vyváží a tělo přebere).

Přidejte cukr, špetku soli a vanilkovou esenci. Přistrouhejte kůru z dobře omytého (nejlépe BIO) citrónu. Použijte jenom žlutou kůru, nikoli bílou slupku pod ní – ta je hořká. A nezapomeňte ani na škrob. V receptu je uvedený kukuřičný, ale já měla doma jenom bramborový. Našla jsem, že rozdíl mezi nimi je minimální, takže jsem přidala celou polévkou lžíci.
Směs důkladně promíchejte, můžete se spolehnout na sílu vlastních paží, rameno vašeho kuchyňského robota nebo se vzdáte představy čisté linky a pustíte k dílu prcka.
Hotovo? Na řadě jsou vajíčka. Oddělte žloutky od bílků, do směsi přijdou nejprve žloutky.

Bílky vyklepněte do mísy vedle, dejte si pozor, aby byla čistá, beze smítkek a nečistot.

Sníh by se pak nemusel tak dobře vyšlehat. Tady na ruce nespoléhejte a pomozte si šlehačem nebo robotem.
Žloutky zapracujte do tvarohové směsi po jednom. To znamená, že po každém žloutku směs promícháte, a až teprve pak přidáte další kousek.
Stejným postupem přidejte sníh z bílků. Po každé lžíci náplň opatrně promíchejte, nebo spíše jakoby nadneste.

Nakonec přidejte hrozinky(já použila brusinky – jde o superpotravinu, antioxidant a jsou super na močové cesty). Aby se nepropadly těstem ke dnu, obalte je před tím ve škrobu. Stačí jen tak lehce poprášit. Tím si ohlídáte, že budou zastoupeny rovnoměrně v každém kousku a po celém povrchu koláče.
Troubu předehřejte na 170°C.
Těsto vyndejte z lednice a vyválejte na pomoučeném válu do tvaru a velikosti formy na dort. Já mám tu o průměru 24 centimetrů. Nechte si rezervu i na kraje koláče, asi 4 centimetry.

Dortovou formu lehce vymažte máslem a opatrně do ní přeneste těsto. Uhlaďte ho, narovnejte, jak potřebujete a dejte si záležet na to, aby pokrylo i stěny formy (vypadá to velice efektivně při servírování).

To, co přečnívá nad formu odkrojte nožem, můžete z něho vykrojit třeba srdíčka, upéct spolu s koláčem a pak spojit marmeládou nebo Nutellou.
Těsto ve formě propíchejte na několika místech vidličkou (při pečení se nebude vzdouvat).

Tvarohovou směs nalijte na připravené těsto, povrch uhlaďte stěrkou a vložte ho na 1 hodinu do trouby.

Během pečení ho průběžně kontrolujte. Pokud by začalo rychle zlátnout, až hnědnou, přikryjte koláč alobalem a snižte teplotu na 150°C.
Po hodině by měl být jeho střed ztuhlý a jenom mírně se chvět, asi jako pudink.
Pozor, takhle dobrota nemá ráda prudké pohyby a zacházení. Mohla by se srazit. Na chuti to nic nemění, ale vizuálně mnohem lépe vypadá, když servírujte nadýchaný obláček.

Po vychladnutí dejte koláč do lednice ztuhnout.
Podávejte s kopečkem šlehačky, zmrzlinou nebo čersvým ovocem.

Za inspiraci děkuji mojí milované Báře a Where Is My Spoon
Doporučujeme
Začni psát komentář...


