10 / 43
    Pohankový borůvkový koláč s drobenkou

    Borůvkový koláč (podle Šárčiny školy vaření http://dolcevita.blog.cz/)
    250 g pohankové celozrnné mouky
    125 g moučkového cukru
    125 g másla
    špetka soli
    1 vejce
    lžíce strouhanky (já použila rozdrcené blp piškoty)

    na žmolenku:
    máslo
    cukr (krupice)
    blp mouka
    Smícháme mouku s cukrem a špetkou soli. Používám mísu, do které se vejde pohodlně jedna ruka, protože s tou si při přípravě zpočátku vystačíme. Do mouky nakrájíme změklý tuk, přidáme celé vejce a prsty jedné ruky prohněteme. Když se tuk spojí s moukou a vejcem, vzniklou směs zapracujeme do jedné těstové koule a trochu prohněteme (třeba na pracovní desce). Jde to snadno, jako každé tukové těsto. Na chvilku ho odložíme na chladné místo. Vymažeme dortovou formu tukem a dno vyložíme pečícím papírem. Těsto dlaní vtlačíme do formy a na krajích trochu zvedneme. Pokud se nám těsto bude lepit na ruce, stačí si namočit prsty do studené vody a jde to jako po másle. Takto připravenou formu s těstem propícháme vidličkou na několika místech. Zlehka posypeme jemně mletou strouhankou/piškoty atp. V tento moment rozpálíme troubu na 180 °C. Nasypeme borůvky v dostatečné vrstvě a posypeme žmolenkou. V troubě pečeme asi 30 minut. Doporučuji nechat trochu zchladnout, bude se vám lépe krájet i servírovat.

    2. čer 2013