Enterobióza - onemocnění vyvolané roupem dětským je nejčastějším střevním parazitárním onemocněním u nás. Červ vyvolávající toto onemocnění parazituje pouze v lidském střevě - jde tedy o onemocnění výhradně lidské. Roup je poměrně malý červík (sameček max. 0,5cm, samička max. 1,3 cm), přesto dokáže pěkně potrápit. Oplozené samičky naplněné vajíčky (obsahují jich 10 tisíc a víc) totiž cestují střevem směrem ven a zejména v nočních hodinách vylézají z konečníku, aby mohli svá vajíčka uložit do kožních záhybů v jeho okolí. Svým pohybem působí úporné svědění, díky němuž dochází k poruchám spánku, bolestem hlavy, u dětí se může objevit i noční pomočování, či celkové neprospívání. Díky přítomnosti červů ve střevě bývají i bolesti břicha.
    K nákaze dochází pozřením vajíček - tzv. orofekální cestou, tedy znečištěnýma rukama (vajíčka ulpí na rukou a za nehty při škrábání). Člověk pak může opakovaně nakazit sám sebe, nebo přenést vajíčka na potraviny, různé předměty, hračky apod.
    Zásadní je tedy mytí rukou po každé toaletě, u dětí zamezení olizování rukou, hraček, kousání nehtů atd. Larvy totiž ve vajíčku vydrží ve vlhkém prostředí při pokojové teplotě naživu až 3 dny.
    #phyteneo