Jedenkrát týdně se doporučuje přidávat dětem do příkrmu žloutek (později celé vajíčko) - stále jsem pátrala, kvůli čemu je žloutek tak potřebný, až se mi od jedné úžasné pediatričky konečně dostalo krásného vysvětlení.
Mimo spousty jiných hodnotných prvků je ve žloutku obsaženo poměrně dost vitamínu D, který je velmi důležitý (více se můžete dočíst ve skupině Phyteneo: https://www.modrykonik.cz/group/7961/).
Navíc jsem se dozvěděla, že vejce obsahuje všechny vitamíny, s výjimkou vitamínu C a vysoký obsah esenciálních aminokyselin, které jsou pro člověka naprosto nezbytné, protože tělo si je nedokáže samo vytvořit. Obsahuje i spoustu minerálních látek - hlavně vysoký obsah železa, fosforu, draslíku a zinku, ze stopových prvků pak např. selen.Věděli jste to? Pro mě to tedy byla překvapující informace.
Vejce jsou navíc velmi dobře stravitelná (stravitelnost vaječných bílkovin je 98 - 100%!), nejlépe stravitelná jsou pak vejce rozšlehaná v polévce nebo uvařená na měkko (do příkrmu však patří vejce řádně uvařené!)
