hohe
2. bře 2013

Bolesti zad v těhotenství

#bolestizadvtehotenstvi

Hodně z nás trpí bolesti zad v těhotenství, ale i mimo něj -  jedná se o bolest v kříži, která často vystřeluji i do nohou. Nejsem sice žádný fyzioterapeut, ale konzultovala jsem to s ním a také s neurologem, protože jsem opravdu trpěla jako pes. Rozhodla jsem se to sepsat, i kdyby to mělo pomoci, alespoň jedné z vás. Pokud Vaše obtíže přetrvávají, konzultujte to se svým lékařem, aby Vás poslal na podrobnější vyšetření.

Jak si pomoci?

Jsou tři základní pravidla.

1)    Správně sedět a střídat polohy

2)    Cvičení

3)    Jemná masáž od partnera

Správné sezení a střídání poloh

Ono se to nezdá, ale je opravdu důležité dbát na správné sezení. Hlavně se vyvarovat tzv. „gaučosedu“ jak já říkám (takový polosed pololež prohnutými zády – každý jistě ví, o čem mluvím). Dále mi bylo doporučeno střídat polohy. Chvíli ležet, sedět, projít se a sednout si i na balon nebo židli – tyto dvě pomůcky nás totiž nutí sedět rovně. Ano, možná si řekněte – no to je rada, ale když jsem se začala touto radou řídit a kontrolovat sezení opravdu to pomohlo.

Cvičení

Nejedná se o cvičení, kdy se zapotíme a cvičíme hodinu denně. Cvičíme tak deset minut a výsledek se opravdu brzy dostaví. Jsou různé cviky, jak se zbavit bolesti zad, já zde budu popisovat ty, které jsem používala já. Pokud budete mít další cviky, klidně je napište do komentářů, každému totiž vyhovuje něco jiného. Veškeré cviky je důležité provádět pomalu a tahem, nikoliv švihem. Doporučuji si zkusit zacvičit za přítomnosti partnera, kdyby se Vám náhodou udělalo špatně.

A)     Sedneme se na židličku, narovnáme záda a ruce dáme do svícnu. Otáčíme trupem ze strany na stranu a nezapomínáme správně dýchat. (tento cvik lze provádět také na míči)

B)      Lehneme si na záda na podložku a pokrčíme nohy v kolenou. Ruce položíme podél těla, dlaněmi dolů. Dýcháme do bránice. Po chvilce začneme nohy pomalu pokládat ze strany na stranu, lopatky by měly být stále na podložce. Po chvilce můžeme přidat také otáčení hlavou, které směřujeme na jinou stranu než nohy.

C)      Stále ležíme na podložce na zádech, nohy pokrčené v kolenou. Jednu nohu natáhneme a pomalými hmity cca 10 cm nad podložkou hmitáme. Pokud se Vám dělá špatně vleže na zádech, lze tento cvik cvičit také v poloze na boku.

D)     Sedneme si na balon a krouživými pohyby pánví balón rozvlníme. Prvně na jednu na stranu, poté na druhou stranu.

E)      Stále sedíme na balónu a tentokráte se pohybujeme dopředu a dozadu. Prosím, u tohoto cviku opatrně, ať z balónu nespadnete.

F)      Sedíme na balónu, pravou ruku položíme na levé koleno a podíváme se za sebe. Totéž opakujeme i na druhou stranu.

G)     Sedneme si na zem, roztáhneme nohy a mezi ně položíme balón, ten potom zvedáme oběma rukama naráz.

Tady tyto cviky jsem cvičila a stačilo to. Ještě jsme chodili na kratší pomalé procházky. Všechny znáte svoje hranice,  pokud je bolest veliká šetřete se a konzultujte s lékařem popř. cvičení nechejte na druhý den. Nikdy jsem necvičila všechny cviky naráz. Spíše jsem je střídala.

Od manžela jsem pod stromečkem našla plyšáka, který je vycpaný takovýma pecičkama. Nahřívá se v mikrovlnce. Občas jsem si jej nahřála a položila na místo, kde mě záda bolela, také mi to pomohlo.

Jemná masáž partnera

V předporodním kurzu, nám sestřička ukázala, jak nám partner může pomoci od bolesti zad. Stoupněte si čelem ke stolu či židličce a rukama se chyťte. Kalhoty si spusťte trochu dolů  a vyhrňte tričko. Partner si stoupne za vás a chytí vás za boky, palce směřují směrem k páteři. Partner musí najít takové důlky nad zadkem, některým jdou vidět více, jiným méně – každopádně vy sami poznáte, jakmile se toho místa palci dotkne. Jakmile budou palce tam, kde mají být, masíruje Vás krouživými pohyby – délce se meze nekladou.

Doufám, že Vám alespoň nějaká rada pomůže zmírnit bolest zad.

Navrhla jsem do "vybrali jsme", protože mě tvoje rady moc pomohly! Ze zádama jsem trpěla jak pes. Doporučuji ještě plavání / rochnění ve vodě. To mi taky pomáhá🙂 Děkuji! 😉

2. bře 2013

Děkuji za článek, vyzkouším a doufám, že mi to taky pomůže 🙂) Díky, díky

5. bře 2013

Konečně jsem něco takového našla. Já jsem jak mrzák a to mám ještě 20 týdnů před sebou, takže už se těším, až přijdu domů z práce a zacvičím si!

14. bře 2013

tyjo, já s Anet trpěla neskutečně, měla jsem ischias jako prase a ládovala ke konci těhu do sebe 3 Paraleny denně, jinak bych to nepřežila, protože bych nikdy nespala a měla z toho vysoký tlak od stresu. ještě ke všemu jsem měla rizikové těhu, zkrácený čípek, musela ležet, takže nešlo fakt nic. Ale ty bolesti a křeče do kříže a hlavně levé nohy bych nepřála snad nikomu na světě ☹ Teď poctivě cvičím, hlavně před těhu jsem od minulého porodu cvičila Mojžíšovou, ta je taky bezva na ty bedra a kříž, SI skloubení... Podruhé to bylo již lepší?

26. čer 2015
hohe
autor

@daasenka85 řekla bych, že to bylo horší...

26. čer 2015

Začni psát komentář...

Odešli