Aby si na grilování pochutnaly i děti: Recepty, které si zamilují malí i velcí
Když se řekne léto, vybaví se většině lidí pojmy jako sluníčko, prázdniny, koupání... A tuším, že nebudu jediná, komu naskočí také grilování. Ať chceme nebo ne, k létu grilování zkrátka patří. A nemusíme ho zavrhnout ani v okamžiku, kdy máme malé děti!

Maso je základ... nebo ne?
Pokud řešíte grilování s dětmi, určitě jim nechcete nabídnout nic extra kořeněného nebo přesoleného. Přesně takové často bývají připravené grilovací směsi. Grilujete-li s malými dětmi, zkuste se jim raději vyhnout a maso upravujte jednoduše.
Vepřová panenka s bylinkami
- vepřová panenka v celku
- rostlinný olej (např. řepkový)
- libeček, šalvěj a kopr (ideálně čerstvé)
- sůl
Panenku lehce potřeme olejem. Na drobno pokrájíme bylinky a maso v jejich směsi obalíme. Necháme v chladu marinovat alespoň 2 hodiny. Před grilováním panenku vyndejte z lednice s předstihem a nechte ji mimo lednici alespoň hodinku. Ogrilujte v celku ze všech stran (pozor, grilujete s dětmi, měla by být opravdu hotová!). Po ogrilování můžete dle chuti dosolit.

Krůtí medailonky v medu
- krůtí prsa
- 4 PL medu
- 2 PL olivového oleje
- 1 ČL hořčice
- 1 ČL hořčičného semínka
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- šťáva z 1/2 citrónu
Smíchejte veškeré ingredience na marinádu. Krůtí prsa pokrájejte na menší medailonky a vložte do marinády. Nechte v chladu odpočívat asi 2 - 3 hodiny a pak hurá na gril!
Tofu na špejli
Stejnou marinádu můžete využít pro grilování tofu. Pokrájejte ho na cca 3 cm silné tyčinky a vysušte ho od přebytečné tekutiny. Tuto fázi nepodceňte, čím lépe ho vysušíte, tím bude pevnější! Před položením na gril zapíchněte do každé tofu-tyčinky špejli a přímo na grilu lehce potírejte medovou marinádou.

Zelenina na tisíc způsobů
Nic nedoplní maso tak skvěle, jako chutná zelenina. A je úplně jedno, jestli bude grilovaná, nebo čerstvá.
Zeleninový mix
Suroviny:
- cuketa
- paprika
- šalotka (cibulka)
- česnek
- cherry rajčátka
Zeleninu pokrájejte tak, aby bylo pohodlné ji grilovat - cuketu na kolečka, papriku na proužky, šalotku na měsíčky. S česnekem a rajčátky se krájet nemusíte, česnek dokonce nemusíte ani loupat, jen rozeberte jednotlivé stroužky a stlačte je na plocho nožem. Zejména pokud máte klasický briketový gril dávejte pozor, aby vám nepropadávala - nedělejte příliš malé kousky. Úplně ideální je pořídit si na gril aluminiovou misku, případně grilovací podložku, kde můžete dělat zeleninu jako mix. Zastříkněte olivovým olejem a dejte na gril.
Kukuřičné klasy s bylinkovým máslem
Celé kukuřičné klasy jsou na grilování velmi oblíbené. Dochutit je můžete výborným bylinkovým máslem!

Bylinkové máslo
Suroviny:
- 250 g másla
- 1 stroužek česneku, prolisovaný nebo utřený do hladka
- pažitka
- bazalka
- libeček
Máslo na mírném ohni rozpusťte. Bylinky pokrájejte na velmi drobno a společně s česnekem vmíchejte do másla. To následně vlijte do formiček na led a nechte zamrazit. Hotové máslíčko pak použijte na potření kukuřice vytažené z grilu.
Čerstvý zeleninový salát
Suroviny:
- 2 - 3 pořádné hrsti salátů (hlávkový, rukola, špenátové listy, listy z červené řepy, zkrátka jakýkoli mix, který vám roste na zahrádce nebo vás napadne)
- rajčata (ideálně různých barev a velikostí, pokrájená na plátky, měsíčky, pokud jsou menší, použít můžete i celá)
- směs semínek (dýňová, sezamová, slunečnicová)
- 2 PL olivového oleje
- 1 PL octa
- 2 PL třtinový cukr
- voda dle potřeby
Směs salátů a rajčata důkladně omyjte a smíchejte ve větší míse. Třtinový cukr míchejte v octu do rozpuštění a následně přilijte olej a vodu. Množství zálivky upravte podle toho, kolik máte salátu. Salát by neměl v zálivce plavat, ale měl by být pouze zalitý. Posypte semínky a důkladně promíchejte.

Sladká tečka závěrem
Dezert by při pořádném grilování neměl chybět! A když už je gril rozpálený, proč ho nevyužít i na přípravu posledního chodu?
Grilovaný ananas
Suroviny:
- 4 PL pomerančové šťávy
- 4 PL citronové šťávy
- 1 PL třtinového cukru
- 1 ananas

Ananas oloupeme a pokrájíme na kolečka cca 0,5 cm silná. Smícháme obě šťávy a kolečka ananasu v ní smočíme. Následně jednu stranu posypeme trochou třtinového cukru. Touto stranou pokládáme na gril. Počkáme, až lehce zkaramelizuje, pocukrujeme druhou stranu (dle chuťových preferencí) a otočíme. Po zkaramelizování druhé strany můžeme podávat, ať už samotné, nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Ke každému dalšímu grilování přejeme DOBROU CHUŤ!
Zdroj obrázků: pixabay.com a depositphotos.com
Začni psát komentář...
