hola_sova
25. říj 2017
5543 

Jak správně oblékat děti do chladného počasí?

Také znáte ten pocit, kdy bezradně kroutíte hlavou, držíte v ruce další svetr a ptáte se sami sebe, jestli už toho přeci jen nemá na sobě ten drobek moc? Starostlivě mu držíte ledové ručičky a říkáte si, proč jste mu v těch patnácti stupních přeci jen nedaly rukavice? Pak je tento článek určen právě pro vás! 

Chladné počasí

Začněme úplně v úvodu tím, co už je a co není chladné počasí. Každý z nás má laťku nastavenou jinak. Například u nás doma je konstatně mezi 19 a 20°C a když k nám zavítají sousedi tak většinou bědují, že si doma zapomněli svetr. Takto přistupujeme i k venkovnímu počasí - tedy i pokud někdo v našem okolí tvrdí, že je zima, nám to tak ještě nemusí připadat. 

Považujme tedy za chladné počasí takové, které vyžaduje víc oblečení, než jen tričko a kalhoty. A klidně se od toho pojďme odrazit. Představte si, že je právě počasí na zmíněné tričko a kalhoty. Tedy alespoň vy je máte na sobě. A odpovězte si na otázku, co má v takovou chvilku na sobě vaše dítě? To samé? No výborně! Není důvod, aby to v zimě vypadalo jinak!

Při oblékání dětí se držte doporučení, že by měly mít na sobě maximálně o jednu vrstvu víc než vy. Čím je dítě starší a čím víc se venku pohybuje, tím méně je vrstva navíc potřebná.

Naši nejmenší 

Maminky miminek, nyní prosím zbystřete - za vrstvu navíc se považuje i deka v kočárku. Pokud tedy váš outfit na odpolední procházku vypadá tak, že máte kozačky, legíny, vlněné šaty a pončo není důvod, aby vaše miminko v kočárku mělo natažené overálek s dlouhým rukávkem, mikinku, kalhoty, svrchní kombinézu, zimní čepičku a bylo přikryté vlněnou přikrývkou. Můžete si být jisté, že mu bude skutečně horko. Bohatě postačí overálek s dlouhým rukávkem, slabší mikina, bavlněná čepička a přikrytí. Nezapomínejte, že je chráněné v kočárku! Další příklady toho, jak do chladného počasí oblékáme sebe a jak se hodí obléci miminko v kočárku:

Maminka: džíny, tričko s krátkým rukávem, svetr, podzimní bunda/pláštěnka, podzimní čepice/kšiltovka.

Miminko: punčošky, body s dlouhým rukávem, svetr/mikina, bavlněná čepička, vlněná deka jako přikrývka.

Maminka: teplejší punčochy, sukně, kozačky, tričko s dlouhým rukávem, svetr, kabát, šála, čepice.

Miminko: overálek s dlouhým rukávem, mikina, kalhoty (nezateplené), čepice, nákrčník, vlněná deka jako přikrývka. 

Pokud si přeci jen nejste jistá, vezměte si s sebou jednu vrstvu pro miminko navíc a pravidelně kontrolujte teplotu jeho tělíčka - ideálně na zátylku (na zádíčkách pod krkem). Studený nosánek nebo ručičky (zejména pokud jsou ručičky venku z deky) nemusí nutně znamenat, že je miminku chladno. Opačně postupujte naopak v okamžiku, kdy je miminko na zátylku zpocené a zdá se vám horké. Nebojte se mu v takovém případě o jednu vrstvu ulehčit. Při svlékání ale nezapomeňte na to, že pokud je dítě zpocené, neměl by ho ofouknout vítr. Pokud počasí nepřeje, raději mu ulehčete někde uvnitř nebo v závětří. 

Chvíli venku, chvíli v kočárku

Jste-li maminka cvrčka, který je částečně "kočárkový" (vozí se ve sporťáku) a částečně běhá sám, nemusíte věšet hlavu. Stačí trochu přizpůsobit oblečení a samozřejmě nezapomenout na nesmírně důležitou věc - kvalitní obutí! Oblečení dítěte upravte o (ideálně) rychle a pohodlně svlékací/oblékací vrstvu, do které ho můžete šoupnout v okamžiku, kdy se rozhodne se proběhnout. Pro podzimní a zimní počasí se navíc vyplatí zapřemýšlet nad materiálem. Skutečně oceníte takový materiál, který je nepromokavý a lehce se omyje. Přeci jen - děti v tomto období jsou často víc na zemi než na nohou a promočené dítě v kočárku není to pravé ořechové. Ideální společnost vám proto udělají pogumované kalhoty, pláštěnkové bundy, softshellové overaly apod. 

Zvýšenou pozornost už v tuto chvíli musíte věnovat také obutí. Podzimno/zimní botičky by dětem měly rozhodně sahat až ke kotníkům (nejen kvůli zpevnění nohy, ale samozřejmě také kvůli chladnu). Měly by také být ideálně vybavené vodou nepropustnými membránami. Takové botičky často nesou cedulku s označením H20 resistance. A samozřejmě není vůbec od věci je před prvním obutím kvalitně naimpregnovat (impregnaci koupíte v každé obuvi). Tak zajistíte jejich delší životnost a to, že prcek bude mít nožičku pěkně v suchu. 

V tomto počasí by také měly být v základní výběvě kočárku návleky na botičky. Představte si, jak se vám dítě proběhne po dešti parkem a o půl hodinky později se dožaduje svezení v kočárku. Svrchní vrstvu oblečení z něho poměrně jednoduše stáhnete, ale vážně ho ve sporťáku chcete nechat bosé? Na takovou příležitost se vám budou skvěle hodit návleky z nepromokavého materiálu. Můžete je samozřejmě buď koupit, nebo ušít. 

Dítě jako cibule

Pověnujeme se teď dětem, které už kočárek nepotřebují. Děti se snažte vždy oblékat tzv. jako cibuli. To znamená - raději více slabších vrstev na sobě, než jednu silnou, pod kterou se bude dítě potit a kterou mu nemůžete sundat, protože by mu následně byla zima. Vrstvy pak můžete libovolně odebírat/přidávat podle toho, jak teplé je dítě na zátylku.

Základem je základ

U starších dětí (od batolecího věku výš) věnujte pečlivý výběr základní vrstvě. Ta (protože je přímo na těle) by měla splňovat hned několik kritérií.

  • Dítě se příliš nepotí - hledejte mezi tzv. funkčním prádlem nebo také termoprádlem, které dobře odvádí pot od těla a rychle schne. Díky tomu děti, ani když se hodně zpotí při hře, nezůstanou po ní v mokru a nehrozí, že prochladnou.
  • Dobře drží teplo - tato vlastnost fuknčního prádla souvisí přímo s bodem výše. Představte si klasické bavlněné triko, které je propocené. Během chvilky je studené a následně samozřejmě ochlazuje tělo. Což je po hře, kdy je dítě uběhané a stále zůstává venku nesmírně nebezpečné. Hrozí tzv. ofouknutí a nastydnutí. 
  • Je "těsné" - dětské termoprádlo rozhodně nevybírejte tak, aby ho dítě mohlo nosit například i za rok. Dítěti musí být tzv. akorát, ale ještě lépe trochu těsnější. Jen pokud ho dítě má skutečně na těle, jsou zachovány jeho nejlepší vlastnosti (viz výše). Zároveň můžete volit z variant s roláčky nebo (na zimu perfektní, protože udrží krk v teple) nebo prodlouženými zády (kterou oceníte při lítání na sněhu). 
  • Dobře se udržuje -  funkční prádla jsou často s obsahem iontů stříbra, které zajišťují, že se v materiálu tolik nedrží bakterie. Zároveň dbejte na to, ať můžete prádlo "hodit do pračky", případně sušičky. Prostudujte tedy velmi pečlivě cedulku na prádle, budou na ní uvedeny symboly pro praní (při praní dodržujte doporučenou teplotu) a sušení (viz obrázek). Rozhodně totiž nechcete obden prádlo prát v ruce a ručně ždímat, to je značně nepraktické. A nešetrným praním (které nedoporučuje výrobce) prádlo rychle ztratí své cenné vlastnosti.

Další vrstva

V dalších vrstvách se držte toho, jestli je reálně potřebujete i vy. Tedy - kolik vrstev na sobě mám, tolik dám dítěti. Podívejte se na pár příkladů, které byly uvedeny již výše, jen s ohledem na to, že batolata a starší děti mají pohyb.

Maminka: džíny, tričko s krátkým rukávem, svetr, podzimní bunda/pláštěnka, podzimní čepice/kšiltovka.

Dítě: Termoprádlo (punčošky a tričko s dlouhým rukávem), pogumované kalhoty (nezateplené), mikina, podzimní bunda/pláštěnka, lehčí (bavlněná) čepice.

Maminka: teplejší punčochy, sukně, kozačky, tričko s dlouhým rukávem, svetr, kabát, šála, čepice.

Dítě: Termoprádlo (punčošky a tričko s dlouhým rukávem), pogumované kalhoty (nezateplené), mikina, zimní bunda, nákrčník, bavlněná čepice.

Maminka: punčochy, džíny, body, tričko s dlouhým rukávem, svetr, kabát, šála, čepice. 

Dítě: Termoprádlo (punčošky, nátělník), tričko s dlouhým rukávem, zateplené kalhoty, mikina, zimní bunda, šála, bavlněná čepička slabá (letní), vlněná čepice.

Máte-li pocit, že dítě toho má na sobě málo, vezměte s sebou navíc například triko s dlouhým rukávem a punčochy. Pokud si bude stěžovat na chladno (případně zátylkovou kontrolou poznáte, že je studené) můžete kdykoli tuto vrstvu přidat. 

Zateplené/nezateplené kalhoty

V posledních letech se v obchodech stále častěji objevují tzv. zateplené úpravy kalhot. Ať už pogumovaných, nebo například softshellových. Pokud doma máte zateplené varianty a s oblibou je používáte, nemusíte již (na podzim) myslet na vrstvu punčoch nebo termoprádla. Je to totiž velmi podobné, jako by dítě bylo oblečené do 2 vrstev. Druhá vrstva se pod zateplené kalhoty začíná reálně hodit, pokud se teplota pohybuje okolo 5°C. Pokud je tepleji, vedlo by to spíš k jeho přehřívání a zchoulostivění. Podstatné je, aby dítě bylo vždy bylo v suchu. V podzimních plýskanicích se tedy na delší vycházky/výlety nebojte sbalit do batohu náhradní oblečení (a to nejlépe komplet, abyste mohla včas zakročit v případě nějaké mokré nehody). 

Pečlivý výběr materiálů

Věnovat čas výběru materiálů u dětského oblečení se jednoznačně vyplatí, a to nejen v letních měsících. Jednoznačnou volbou by měly být přírodní materiály, které nejen že mají lepší tepelné a savé vlastnosti, ale jsou také šetrnější k dětské pokožce, než vlákna umělá. Na cedulkách výrobce proto hledejte například bavlnu, len, konopné vlákno, jutu, kokosové vlákno, kevlar, ovčí vlnu, mohér, hedvábí a další. Ty by měly mít na oblečení jednoznačeně procentuelně nejvyšší podíl. K posuzování materiálu také můžete přihlédnout jednoduchým vzorcem - čím blíž k pokožce dítěte, tím více přírodnin. Tedy spodní prádlo, nátělník, tričko a punčošky ze 100 % bavlny, mikina a kalhoty 90 % bavlna a 10 % polyester a podobně. A třeba takové výše zmíněné funkční termoprádlo by dokonce mělo obsahovat alespoň část (okolo 5 %) elastanu, aby se zajistilo, že dítěti bude skutečně "na tělo". 

Přihlédněte také k funkčnosti oblečení. Například pláštěnku z bavlny budete hledat velmi těžko🙂. Pogumovaná vrchní vrstva kalhot bude také z umělých vláken, stejné to bude třeba u softshellové bundy. U funkčního svrchního oblečení (kalhoty, bundy), které dítěti kupujete na denní a delší nošení (ne u pláštěnky, ve které dítě obvykle nestráví celý den) sledujte také hodnotu voděodolnosti a prodyšnosti. Voděodolnost je určována tzv. vodním sloupcem (číslo většinou od 3 000 do 15 000), které udává, kolik vody oblečení vydrží (laicky řečeno). Platí, že čím vyšší číslo je, tím je danná věc voděodolnější. Podobné označení pak má prodyšnost (paropropustnost). Ta naznačuje, jak moc bude dítě v oblečení jako ve skleníku (jak moc oblečení odvětrává) - tedy opět, čím je číslo vyšší, tím méně se bude v oblečení "pařit". Prodyšnost se rozhodně vyplatí u výrobce ověřit, pokud ji automaticky neudává. Určitě nechcete, aby se váš potomek z každé hry venku vracel úplně mokrý.

Sháníte-li pro svá robátka nějaké oblečení do aktuálního počasí, zkuste se podívat i na bazar Modrého koníka. V nabídce je téměř vše - od termoprádla, přes mikiny a svetry, zateplené kalhoty, až po kombinézy do každého počasí. 

A nezapomeňte - neexisuje špané počasí, jen špatně oblečené dítě. Tak to své kvalitně ustrojte a rychle ven! 

Zdroj obrázků:

pixabay.com

publicdomainpictures.net

Zdroj informací:

outdoorkids.cz

Začni psát komentář...

Odešli