13 / 293
    Dnešní fešák s osmaženou cibulkou-voní nádherně - Pšenično žitný

    Ňam 🙂 Můžu poprosit o recept? Děkuji 🙂

    17. čer 2014
    jana974
    autor

    @janulka21 Dělám většinou od oka:
    50g žitného kvásku, přidám 150g žitné mouky a 150ml vody , zamíchám a nechám do druhého dne rozkvasit.
    Další den přidám cca 500g mouky (zde jsem dala půl napůl žitnou s pšeničnou chlebovou), 250-300ml vody, aby bylo těsto nelepivé, 12g soli, drcený kmín, osmažená cibule a já dávám ještě spoustu semínek.
    Zpracováváme těsto, podsypáváme , uděláme kuličku do mísy, zakryjeme igelitem a dáme na teplé místo na 2h.
    Ošatku vysypu škrobem, vezmeme nakynuté těsto, hodně ho vytaháváme, propracováváme, uděláme pěkný pecen a šup do ošatky, posypat moukou a znovu na 1,5h do igelitu
    Rozpálit troubu na 250st., chléb vyklopit na peč.papír na rozpálený plech, oprášíme mouku z chleba, nařežu a šup do trouby. Můžeme zapařit troubu vodou, po 10min snížíme teplotu na 180-200st a dopékáme a hlídáme kůrku.
    Vyndáme na mřížku,postříkáme trochou vody a nekrájet teplý !!

    17. čer 2014

    Děkuji 🙂

    18. čer 2014

    Prosím a jakým škrobem??? Děkuji

    14. srp 2014
    jana974
    autor

    @surdovka264 kukuřičným . pak jde krásně chleba vyklopit a nepřilepí se na ošatku.

    14. srp 2014

    Děkuji, manželova teta si pěstuje žitný kvásek, tak chci také začít s chleby. Ty z domácí pekárny manželovi nechutnají. Jak dlouho kvásek v lednici vydrží? Pekla bych tak 2 týdně. Děkuji

    16. srp 2014
    jana974
    autor

    @surdovka264 kdyz ho budete spravne prikrmovat, tak treba i X let. Najdete su navody na internetu jak prikrmovat.

    16. srp 2014

    mohla bych poprosit o radu? Pokoušela jsem se péct z kvásku podle tvého receptu. Jsem kváskový analfabet.. zkoušela jsem ho párkrát. Teď když se jakžtakž povedl, postupovala jsem podle receptu.. odebrala 50g, přidala 150ml vody a 150g mouky celozrnne zitne..promíchala a nechala pod utěrkou na kuchyni do druhého dne rozkvasit. Ráno byl krásně nakvašený, ale... porostlý plísní! ☹ Říkala jsem si, že byl asi kvásek špatný nebo starý (trvalo dlouho, než se rozbublal). Založila jsem nový a uklidila do lednice. Včera jsem ho vyndala... postup úplně stejný.. dnes ráno koukám.. a výsledek je, žel, taky stejný ☹ porostlé plísní ☹ Jak je to možné? Má se rozkvasit v lednici? Co dělám špatně?

    11. bře 2015
    jana974
    autor

    @klami tak to nechápu. Dělám stejně a nikdy jsem ho do rána plesnivý neměla ☹ Asi spíš ten kvásek v lednici jestli nechytá plíseň. Chce to na něj asi tedy častěji koukat , případně dokrmovat. Co ta sklenička, ve které máte kvásek, nemohla být nějak infikovaná ? Nebo propátrat na internetu "kvásek a plíseň" ...

    11. bře 2015

    @jana974 do lednicky jsem ho dala v uzavreny krabicce a byl tam tri dny, pak jsem ho vyndala a zpracovala. Vsechny nadoby peclive myju. Neni problem, ze to necham rozkvasit v kuchyni, nemam to dat pres noc do lednice?

    11. bře 2015
    jana974
    autor

    @klami to není problém. Já ho taky kvasím často v kuchyni. Lednicové kynutí dělám občas. Tak to opravdu nevím. Divné je, že se vám to stalo vícekrát ☹

    11. bře 2015

    @jana974 no právě. Myslela jsem, že je špatný kvásek, vyhodila jsem ho a založila nový. Ještě mě napadlo, jestli nemůže být něco v mouce.. chtěla jsem celozrnnou žitnou a tu měli jen BIO. BIO výrobky mají často problémy s plísněmi. Tak nevim :-/

    11. bře 2015
    jana974
    autor

    @klami no asi bych zkusila tedy jinou mouku .

    11. bře 2015