200g hladké mouky 180-200 g polohrubé mouky 250 ml vlažné vody 2 lžíce oleje půl kostky droždí lžička cukru 1-2 lžičky soli dle chuti
Kvásek: rozdrobené droždí s cukrem a lžičkou mouky rozklechtat s vodou, nechat vzejít Těsto: do mouky vmíchat sůl, olej a vzešlý kvásek, vodou vypracovat na těsto, rukama vypracovat až je těsto pružné (min 5 minut), nechat kynout, jednou přehníst a nechat znovu vykynout Housky: vytvarovat cokoliv, na plech s papírem, postříkat vodou, přikrýt, nechat kynout min.20 minut Pečení: rozpálit troubu na 200 (min.15 minut), na dno kastrůlek s vodou, střiknout na stěny vodu, vložit plech, zavřít a po chvíli stáhnout na 180, péct dozlatova
Po několika pokusech jsem nahradila lžíci oleje sádlem a půlku vody ovesným mlékem, přidala lžičku cukru a půl lžičky soli a pečivo potírám před pečením ovesným mlékem a vynechávám stříkání vodou a kastrůlek. Jsou lepší.
já dělám běžně pečivo bez mlíka, nikdo nepozná rozdíl 😀 my jsme šetřílci takže mlíko maximálně tak do kafe nebo nějakýho sladkýho pečení 😀 pečivo mlíko nevidělo 😀 a chutná stejně dobře 😉
Taky delam veskere pecivo bez mleka - a to u nas nikdo neni alergik (teda ja jsem, ale ne na mleko). Muzu se zeptat, to sadlo rozpustene nebo jen zmekle? Dekuji.
@kaca68 ale stejně není nad domácí přeci 😉 v kupovanym pečivu je nespočet éček to mě dorazilo když jsem zjistila že v rohlíkách jicj je rovnou 6 .. domácí je rychlovka když je to z droždí .. z kvásku to trvá déle ale chuť je k nezaplacení 🙂
sádlo dávám rozpuštěné vychladlé, jako když dělám normálně kynuté těsto (dříve z másla)...z oleje mi to přišlo takové "pizza těsto" 🙂...peču teď kváskový chleba, rohlíky moc ne, spíš lenost, radši si je odpustím nebo upeču něco sladkého...
Můj první pokus - housky zcela jistě bez mléka
200g hladké mouky
180-200 g polohrubé mouky
250 ml vlažné vody
2 lžíce oleje
půl kostky droždí
lžička cukru
1-2 lžičky soli dle chuti
Kvásek: rozdrobené droždí s cukrem a lžičkou mouky rozklechtat s vodou, nechat vzejít
Těsto: do mouky vmíchat sůl, olej a vzešlý kvásek, vodou vypracovat na těsto, rukama vypracovat až je těsto pružné (min 5 minut), nechat kynout, jednou přehníst a nechat znovu vykynout
Housky: vytvarovat cokoliv, na plech s papírem, postříkat vodou, přikrýt, nechat kynout min.20 minut
Pečení: rozpálit troubu na 200 (min.15 minut), na dno kastrůlek s vodou, střiknout na stěny vodu, vložit plech, zavřít a po chvíli stáhnout na 180, péct dozlatova