icon
1 / 279
Housky první bezmléčné
avatar
kaca68
autor

Můj první pokus - housky zcela jistě bez mléka

200g hladké mouky
180-200 g polohrubé mouky
250 ml vlažné vody
2 lžíce oleje
půl kostky droždí
lžička cukru
1-2 lžičky soli dle chuti

Kvásek: rozdrobené droždí s cukrem a lžičkou mouky rozklechtat s vodou, nechat vzejít
Těsto: do mouky vmíchat sůl, olej a vzešlý kvásek, vodou vypracovat na těsto, rukama vypracovat až je těsto pružné (min 5 minut), nechat kynout, jednou přehníst a nechat znovu vykynout
Housky: vytvarovat cokoliv, na plech s papírem, postříkat vodou, přikrýt, nechat kynout min.20 minut
Pečení: rozpálit troubu na 200 (min.15 minut), na dno kastrůlek s vodou, střiknout na stěny vodu, vložit plech, zavřít a po chvíli stáhnout na 180, péct dozlatova

Odpověz
23. dub 2014
avatar
kaca68
autor

Po několika pokusech jsem nahradila lžíci oleje sádlem a půlku vody ovesným mlékem, přidala lžičku cukru a půl lžičky soli a pečivo potírám před pečením ovesným mlékem a vynechávám stříkání vodou a kastrůlek. Jsou lepší.

Odpověz
14. kvě 2014
avatar

já dělám běžně pečivo bez mlíka, nikdo nepozná rozdíl 😀 my jsme šetřílci takže mlíko maximálně tak do kafe nebo nějakýho sladkýho pečení 😀 pečivo mlíko nevidělo 😀 a chutná stejně dobře 😉

Odpověz
30. zář 2014
avatar

Taky delam veskere pecivo bez mleka - a to u nas nikdo neni alergik (teda ja jsem, ale ne na mleko).
Muzu se zeptat, to sadlo rozpustene nebo jen zmekle? Dekuji.

Odpověz
30. zář 2014
avatar
kaca68
autor

ono bez mléka být má, bohužel jsem teď proběhla obchody a je skoro ve všem, i v kváskovém chlebu ☹

Odpověz
30. zář 2014
avatar

@kaca68 ale stejně není nad domácí přeci 😉 v kupovanym pečivu je nespočet éček to mě dorazilo když jsem zjistila že v rohlíkách jicj je rovnou 6 .. domácí je rychlovka když je to z droždí .. z kvásku to trvá déle ale chuť je k nezaplacení 🙂

Odpověz
30. zář 2014
avatar
kaca68
autor

sádlo dávám rozpuštěné vychladlé, jako když dělám normálně kynuté těsto (dříve z másla)...z oleje mi to přišlo takové "pizza těsto" 🙂...peču teď kváskový chleba, rohlíky moc ne, spíš lenost, radši si je odpustím nebo upeču něco sladkého...

Odpověz
30. zář 2014
avatar

Vypadají báječně 🙂

Odpověz
23. lis 2014