98 / 279
    Bezpšeničný chléb
    kaca68
    autor

    původní zdroj inspirace: http://www.nutrica.cz/?p=42

    má varianta z poloviční dávky do srnčího hřbetu:
    125g hladké pohankové mouky
    100g žitné mouky
    25g kukuřičné mouky
    200ml teplé vody
    1,5 lžičky sušeného droždí
    1 lžíce oleje
    1/2 lžičky soli
    1 lžička rýžového sirupu
    1/2 lžičky octa
    1 lžíce chia semínek
    3 lžíce rostlinného mléka

    Semínka předem namočit do rostlinného mléka a nechat nabobtnat na gel. Do teplé vody rozpustit droždí a sirup a nechat 10 minut aktivovat. Smíchat mouky, sůl, přidat vodu s droždím, ocet a semínka a vymíchat těsto, krátce propracovat, nechat asi 45 minut kynout pod utěrkou. Pak přendat do formy a nechat ještě 30 minut kynout, předem si roztopit troubu na 190st. Péct na horkovzduch, čas jsem zapomněla sledovat 🙂, zkusit špejlí.

    chyba č. 1 - nechala jsem částečně vychladnout v teflonové formě a zkondenzovala tam voda, takže byl po vyklopení mokrý...ale pak celkem v pohodě, třeba to prospělo, nevím 🙂
    chyba č.2 - málo slaný, ale vzhledem k účelu použití (pro kojoše), je to dobře...

    Celkově mě překvapil, je to velmi snadné, jde to jíst 🙂, někdy zkusím kváskový...na úplné bezlepkovosti netrvám, spíš chci omezit množství a pšenici...

    16. bře 2015
    kaca68
    autor

    vylepšení: místo kukuřičné mouky polohrubá rýžová a po vyklopení ne zcela dopečený dopéct ještě zádíčkama nahoru

    21. dub 2015