193 / 279
    Troška alchymie - fermentované kešu žervé se sušenými rajčaty a petrželkou
    25. zář 2015
    kaca68
    autor

    1 šálek kešu ořechů - namočit přes noc, scedit, propláchnout
    2 kapsle probiotik Colon Dophilus (nebo jiných)
    1/2 šálku vody

    tyto suroviny rozmixovat dohladka několik minut a vzniklou sádru 🙂 dát do hustého cedníku, přikrýt mikrotenem, utěrkou a zatížit, nechat přes noc/přes den v pokojové teplotě fermentovat

    Dále je potřeba:
    1 vrchovatá lžička agaru (pro tuhý sýr asi mnohem víc, toto je pomazánka)
    Citrónová šťáva dle chuti
    Sůl dle chuti
    1 vrchovatá lžička lahůdkového droždí
    3-4 v oleji naložená sušená rajčata
    Bylinka (bazalka, petrželka...)

    Agar přivést v troše vody k varu, vařit 5minut a nechat za ćastého míchání vychladnout do vlažna, vmíchat spolu s ostatními surovinami do sýru vyklopeného z cedníku do misky, mixovat už netŕeba (původně jsem chtěla, ale bylo by to zbytečné patlání přístroje), dochutit dle sebe, šťávy to chce podle mě hodně...nechat ztuhnout v lednici, ale moc mi to neztuhlo, ale chuť je opravdu vynikající, prostě jako žervé z toho mělkého kelímku 🙂

    25. zář 2015
    kaca68
    autor

    Jsem zvědavá, co řekne Fanda...většinou tyhle patlavé objevy vůbec nejí 🙂...ale tady bych ho mohla nalákat na slanou chuť, neboť na sladké jogurty mi kašle 😉

    25. zář 2015

    @kaca68 paráda, vypadá to jak tvarohová pomazánka, kterou mi dělávala mamka. To ještě kasein byl můj přítel 🙂 Takže v misce, neodkapat a nechat při pokojové teplotě?

    25. zář 2015
    kaca68
    autor

    @eva2bb já to nechala vykapat v cedníku, ale v misce bylo jen maličko tekutiny...

    25. zář 2015

    dobrá dobrá ... zařazuju to mezi výzvy do nové kuchyně (až bude a budeme tedy přestěhovaní). Plus kokos. jogurt, bezmléčné tiramisu a paleo věnečky.

    25. zář 2015

    teď makám na receptu na čokokokosky 😉 ... jen mi kakao a kokos lezou málem i ušima, tak budu pokračovat za pár dnů 😀

    25. zář 2015

    Tak už je v lednici, dva kelímky s pažitkou, jeden malý pro mrně jen se zrnkem soli. Zatím se mi z toho jen odděluje voda 😀
    Na zítra tu mám nachystanou várku na odkapání, uvidíme, co z toho vyleze.

    21. říj 2015
    kaca68
    autor

    @alneka je to alchymie, no 🙂

    21. říj 2015

    @kaca68 hlavně mimiňákova verze je bez lahůdkového droždí a nic se neodděluje, to je největší prča 😕

    21. říj 2015
    kaca68
    autor

    @alneka to je divný...mně se teda nic neoddělovalo a při dalším pokusu jsem dala víc agaru a byla úplně tuhoš 🙂...ale vykapávat jsem tedy nechala vždycky, na hodně hustém cedníku při té fermentaci

    21. říj 2015
    kaca68
    autor

    @alneka a taky mixér - kešu snesou i horší, ale mám to úplně jemné, ta natural verze po dokapání je jak sádra

    21. říj 2015

    @kaca68 délka mixování bude kamenem úrazu 🙂 Ale výsledek předčil má očekávání, i dětská verze bez droždí a soli je mňam.

    22. říj 2015
    kaca68
    autor

    EDIT - v současné době vykapaný základ s agarem promixuju tyčákem, dělají se mi tam agarové hrudky

    2. led 2016