kam.zyk
5. črc 2020
857 

Atopická pokožka a sluníčko

V létě na citlivou kůži miminek čeká několik nástrah – největší z nich je překvapivě sluníčko.

V létě čeká na pokožku atopika mnoho nebezpečí, kterým se dá snadno předejít správnou péči o pokožku. Při správné péči dokonce dochází u většiny dětí s atopickým ekzémem k výraznému zlepšení stavu pokožky.

Dnes si tedy řekneme několik důležitých zásad, jak se chovat k atopické pokožce v létě.

„Sluneční zásady“

Snažíme se omezit pobyt na přímém slunci v době mezi 11 – 14 hodinou, kdy jsou UV paprsky nejagresivnější.

Přestože malé dávky slunečního záření působí na pokožku hojivě, přímému slunci by se pokožka neměla vystavovat – zvláště v těchto hodinách.

Děti do jednoho roku by neměly být přímému slunci vystavovány vůbec.

Pro děti starší jednoho roku věku, je ideální přijímat sluneční záření přirozenou cestou (hry, koupání, procházky atd.). Není vhodné je vystavovat přímému slunci nadbytečně (například opalováním).

Rovněž je velice důležité zajistit dostatečný pitný režim, aby se děti nepřehřívaly.

Součástí protisluneční ochrany dětí je samozřejmě také vhodný oděv, včetně pokrývky hlavy a kvalitních slunečních brýlí.

Používáme kvalitní ochranné krémy. V případě opalovacích krémů nás zajímá především hodnota UV filtru a druh filtru.

Hodnotu filtru udávají tři písmena – SPF (“Sun Protection Factor”, neboli  “Ochranný sluneční faktor”). Číslo pak  udává, jak dlouho se můžeme vystavit slunečnímu záření, pokud je  pokožka zcela neopálená. Obecně se vychází z bezpečného průměru 20 minut na sluníčku X SPF.

Příklad:

SPF 30  znamená 20 x 30 minut neboli 10 hodin na sluníčku.

Ochranné opalovací filtry

Filtry se dělí na  chemické (organické) a minerální (fyzikální či anorganické).

Chemické (organické) UV filtry

Jedná se o látky, které se absorbují do pokožky a zde pohlcují UV záření. Do této skupiny patří většina UV filtrů, které najdeme v opalovacích prostředcích. 

Chemické filtry se vstřebává do pokožky a mohou tedy vyvolat u atopických osob alergické reakce.

Minerální (fyzikální) filtry

Tyto látky působí pouze na povrchu pokožky, kde odrážejí sluneční paprsky – pro atopické osoby jsou proto vhodnější.

Mezi fyzikální filtry patří mimo jiné atopický oblíbenec, oxid zinečnatý (ZnO), který sám o sobě je velice výhodný pro atopickou kůži – reguluje její vlhkost, do jisté míry jí dezinfikuje (a tím omezuje infekci vlivem zapocení, což je právě u malých dětí velice časté), a pomáhá jejímu hojení. Vedle oxidu titanu je oxid zinečnatý nejefektivnějším a nejčastěji používaným minerálním filtrem.

Tyto látky nealergizují, ale pro bělavý nádech se kombinují často s chemickými filtry. V popisu přípravku pak najdeme, jaký obsahuje daný  opalovací přípravek druh filtru.

Pro nás, maminky malých atopiků, má zinek ještě jeden významný benefit – zinek totiž pomáhá ulevit od svědění kůže, které je typické pro citlivou kůži malých atopiků. Zvýšené svědění je v létě velice častým jevem (hlavně ve věkové skupině 0-2 roky)  – vyšší teploty znamenají intenzivnější hojení podkožních vrstev, a s tím je spojeno vyšší svědění. Proto i opalovací krém se zinkem pomáhá ulevovat od svědění.

V této souvislosti Vám poradím i jeden „fígl“: opalovací krémy a masti skladujte přes léto v chladničce. Chladivé mazání ulevuje velice citelně od svědění pokožky.  Dobré je také v létě ulevovat od svědění vlažnějšími koupelemi, kratší sprškou, zkrátka –  chladit kůži.

Nejlépe snášené opalovací krémy pro atopiky:

WELEDA krém na opalování SPF  30

Jedná se o mléko na opalování s minerálním filtrem bez nanočástic , které efektivně chrání pokožku před UVB i UVA zářením. Neucpává póry a má velice příznivé složení  vzhledem k atopické pokožce.

ALPHANOVA Opalovací krém ve spreji pro děti SPF 30

Opět se jedná o přírodní opalovací krém bez nanočástic ve formě spreje. Obsahuje ošetřující oleje, které pomáhají pečovat o atopickou pokožku.

LADIVAL OF 30 Sprej pro děti 

Další kvalitní opalovací krémy firmy Ladival, opět  na bázi minerálních filtrů a s velice dobrou snášenlivostí.

BADGER Opalovací krém Clear zinc pro děti SPF 30

A na závěr ještě jeden oblíbený preparát firmy Badger, na bázi oxidu zinku coby minerálního filtru, samozřejmostí je nepřítomnost  nanočástic.

Většina opalovacích přípravků pro děti jsou voděodolná.  Navzdory svému označení se ale časem smývají – zvlášť pokud dítě tráví hodně času cahtáním ve vodě.  „Nátěr“ je tedy potřeba opakovat

Všem maminkám a jejich dětem přeji, ať si léto a s ním spojené sluníčko užijí v pohodě a zdraví 🙂 

Moc děkuji za informace 🥰 weledu jsme měli loni a úplně bez problémů... Teď jsme koupili wooden spoon, lépe se roztírá, tak uvidíme!

13. kvě 2021

Začni psát komentář...

Odešli