11 / 67
    Kringel

    o: 250 ml mléka, 2 žloutky, 50 g rozpuštěného másla, 1 lžíce cukru, 1 lžička soli, 600 g hladké mouky, 40 g čerstvého droždí
    náplň: 10 lžic cukru krupice, 3 lžičky skořice, 100 g změklého másla

    Postup

    Z uvedených surovin zpracujeme těsto, ručně nebo v pekárně, a necháme nakynout.

    Cukr smícháme se skořicí.

    Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou polovinu rozválíme na obdélník tlustý 1 cm. Po celé ploše natřeme polovinou změklého másla a posypeme polovinou směsi cukru se skořicí. Potom obdélník srolujeme jako roládu.

    Ostrým nožem rozkrojíme po délce na poloviny a ty pak zamotáme dohromady (viz foto). Z pletence zformujeme věneček a přeneseme ho na plech vyložený papírem na pečení.

    Necháme ještě chvíli kynout a pak vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Upečeme dozlatova, asi 20 minut.

    Jiná varianta: vynecháme skořici a pocukrované těsto posypeme rozinkami.

    31. srp 2016