icon
1 / 21
♥Medovníkové koule♥
avatar

RECEPT: Zbytky z medovníkového těsta, salko, máslo. Vše od oka, zpracovat vláčné těsto, vykoulit kuličky a obalit v drobcích z medovníkového těsta.

Odpověz
28. lis 2013
avatar

tyjo to je dobrý nápad. letos udělám 🙂

Odpověz
28. lis 2013
avatar

add RECEPT: Salko uvařit!!! Já jsem si koupila tubu jesenky (v lídlu mají tu jejich značku asi za 16 Kč), uvařila ji a dala do krému. Množství bylo dostatečné 🙂

Odpověz
28. lis 2013
avatar

krásné, prosím co znamená zbytky z medovníkového těsta? nikdy jsem medovník nejedla. tak nevím. a to už máš na vánoce? vydrží to?

Odpověz
28. lis 2013
avatar

@candlemania to je takový předskokan na sobotní oslavu 🙂 zbytky z medovníkového těsta, je to co mi zbylo - vždy se rozdrobuje jedna placka na obalení dortu a zbude toho vždy dost. Tak jsem to takhle zužitkovala 🙂

Odpověz
28. lis 2013
avatar

@klaire22 a ty placky se dají nějak koupit ? omlouvám se za hloupé dotazy, ale vůbec nemám tušení 🙂

Odpověz
28. lis 2013
avatar

@candlemania nene, ty jsem upekla doma. Můžu Ti dát recept na medovník, ale určitě si budeš muset upravit množství, tenhle rozpis je totiž tak na cca 6 placek - fakt na dort. Na cukroví by ti stačili tak 2 placky. Takže recept je tento: 200g másla, 200g cukru, 3-4 lžíce medu, 4 vejce, 1 lžička jedlé sody, hladká mouka dle potřeby...............udělala bych to všechno děleno 4 - to by mohlo být dostačující na to cukroví, možná toho bude trošku víc 🙂 já to dělala fakt ze zbytků 🙂

Odpověz
28. lis 2013
avatar

@klaire22 aha moc děkuji. když to děláš ze zbytků, na kolik kuliček ti to tak výjde. píšeš od oka salko a málo, co to je od oka 😀 snad nevadí že tak vyzvídám 🙂 peču první rok a je to celkem alchymie 🙂

Odpověz
28. lis 2013
avatar

@candlemania bohužel jsem je nespočítala - ale tak 40?!? těžko to popsat, prostě až se ti hmota krásně spojí, nebude lepit a půjde z ní krásně tvarovat kuličky. Omlouvám se, že to tak píšu, není to o tom, že nechci poradit, ale jak je už člověk zvyklý vařit víc od oka, než podle váhy, tak se pak těžko radí ☹ ale plácnu - tak 100g másla? a celá ta tuba toho salka?

Odpověz
28. lis 2013
avatar

@klaire22 to znám, tak vařím jídla. 🙂 ale pečení cukroví zatím zkoumám, ale tak snad to zvládnu 🙂 moc děkuji

Odpověz
28. lis 2013
avatar

a prosím když umíchám teda to těsto, tak to dám upéct a pak to rozdrobím ano?

Odpověz
28. lis 2013
avatar

@candlemania jj, těsto vyválíš na pláty, upečeš - peče se to tuším cca 5 minut každá ta placka - rozdrtíš a to už je základ pro tyhle koule 🙂

Odpověz
28. lis 2013
avatar

už peču těsto, jsem zvědavá jak se povedou. Vaše vypadají božsky 🙂) díky za recept

Odpověz
14. pro 2013
avatar

@missinka87 děkuji a ať se povedou 🙂

Odpověz
14. pro 2013
avatar

díky snad ano ;) zkouším i ty čoko dortíčky

Odpověz
14. pro 2013
avatar

mám dotaz! dala jsem tam cca 100g másla a celé to salko, ale je to dost řídke... víc másla pomůže??

Odpověz
14. pro 2013
avatar

@missinka87 jak jsem psala výše, dělala jsem to od oka. Navíc jsem dávala tubu uvařeného salka (jesenka) né plechovku. Pokud to máš řídké, máslem to podle mě těžko dohustíš ☹ Prostě přidávat medovníkové drobky, dokud to nebude ono.

Odpověz
14. pro 2013
avatar

aha, tak to jsem nezaregistrovala, že to byla jen tuba a né plechovka, tak to bude ono :D pak už se mi to spojilo hezky.

Odpověz
14. pro 2013
avatar

koule jsou výborný, všichni kdo ochutnali chválí 🙂)

Odpověz
18. pro 2013
avatar

@missinka87 to jsem moc ráda 🙂 kor když jsem si ten recept vymyslela 🙂 děkuji 🙂

Odpověz
18. pro 2013
avatar

No jsi šikula!!! 🙂) (y)

Odpověz
19. pro 2013
avatar

Klárko, tu lídlovou jesenku vaříš v té tubě ve vodní lázni taky dvě hodiny?

Odpověz
23. pro 2013
avatar

@luciinka. Varila jsem ji necelou pul hodinku v papinaku 😉

Odpověz
24. pro 2013
avatar

Ahojte prosím vás a dáváte do kuliček salkovou náplň jako v origoš kuličkách? Případně jak? Děkuji za odpověď... Jinak tyto kuličky vypadají fantasticky 🙂

Odpověz
13. srp 2014
avatar

A ještě jeden dotaz... Proč vaříte to Salko? Aby bylo karamelové nebo aby nějak zhoustlo?

Odpověz
13. srp 2014
avatar

@maradika Bohužel netuším, co je v "origoš" kuličkách, nikdy jsem nikde žádné medovníkové koule nejedla. Jinak salko vařím proto, aby bylo karamelové a husté 🙂

Odpověz
20. srp 2014
avatar

Klárko, promiň, že ještě otravuji, ale píšeš: hl. mouku, dle potřeby... Jakou konzistenci má mít těsto? Má se to vylít na plech, nebo udělat kouli a tu rozválet?

Odpověz
7. pro 2014
avatar

@emilly9 ma se to vyvalet na plech,tak nelepivou. Bohuzel tak jsem ten recept dostala,vetsi specifikace neni.

Odpověz
7. pro 2014
avatar

jéééé, jsi úžasná!!! Včera jsem tohle objevila a letos určitě udělám na Vánoce, tipuju, že to bude mít mega úspěch 🙂

Odpověz
9. pro 2015
avatar

@zzuzziik jsou vazbe vyborne,pro milovniky medovniku skvela volba. Dekuji 😙

Odpověz
9. pro 2015
avatar

letos vyzkouším 🙂

Odpověz
15. pro 2015
avatar

@klaire22 ještě prosím dotaz, jak dlouho jsi vařila tu Jesenku?

Odpověz
17. pro 2015
avatar

@zzuzziik ja varim salko vzdy v papiňaku. Uz si bohuzel nepamatuji jak dlouho jsem tam mela tu jesenku,uz jsem to zas dva roky nedelala. Ale myslim ze 30min. By melo stacit.

Odpověz
17. pro 2015
avatar

Dobre ranko!
Jak je prosim postup delani toho testa? Na vodni lazni jako vsechny ostatni, nebo staci jen umichat dohromady?
Dekuji!

Odpověz
20. pro 2015
avatar

@bodlinka7 vse na vále 😉

Odpověz
20. pro 2015