kristinafar
4. říj 2016
7123 

Pomůcka, která otevírá nové dvířka k srdci vašeho dítěte

Tisíce rodičů hledá na internetu nějakou pomůcku či návod, jak na dítě. Já už jsem několikrát psala, že návod prostě neexistuje, kdyby ano už byste o něm věděli. Všechny situace, které vás trápí, za vás nikdo nevyřeší, na řešení vždy musíte přijít vy nikdo jiný.

Mě tak napadlo, protože se tím doma řídíme, že bych vám jednu malou univerzální pomůcku mohla nabídnout. Tato pomůcka se dá použít opravdu při každé možné i nemožné situaci a má 90% úspěch. Tuto pomůcku můžete využít nejen pro lepší komunikaci s dětmi, ale také se svým okolím, lidmi v práci, v parku, v obchodě apod.

Má ale jednu malou podmínku, bez které nefunguje a ta je věřit v to, že ta druhá strana je také člověk a má své starosti a trable stejně jako vy. Snažit se, alespoň na chvíli vžít do role dotyčného i spoustě dospělým moc pomůže, když nahlas popíšete jejich pocity.

Přestaňte říkat, jak se to dělalo kdysi a jak se to má a nemá dělat teď, ale zaměřte se na potřeby své a svých dětí. Poslouchejte sebe i své dítě a nemějte okamžité předsudky a odpovědi. Prostě to vyzkoušejte, kdy? Nejlépe při první příležitosti ať je jakákoliv.

Těchto šest bodů, vám otevře naprosto jiné dveře do srdce vašeho dítěte a umožní vám začít si plnit to, jak jste si vztah se svým dítětem představovali. V případě, že si budete chtít pomůcku vytisknout, napište nám e-mail zašleme a my vám soubor k vytisknutí zašleme.

POMŮCKA PRO RODIČE

1) VŽDY DÍTĚ VYSLECHNI!

Dej dítěti prostor k vyjádření se a nikdy nezasahuj. Vyslechni si dítě v každé situaci a věř.

2) SVÉMU DÍTĚTI DŮVĚŘUJ!

Ne vždy dítě lže, a pokud seš si jistá/ý, že lže, nejspíš se to naučilo od tebe a řešit to musíš i u sebe.

3) NIKDY DÍTĚ NEODSUZUJ!

Možná se ti jeho slova zdají nesmyslná a nereálná, ale pro dítě je to nejspíše nové a neznámé. Neodsuzuj ho jen proto, že ty znáš „výsledek“, ale dej mu šanci věc poznat a pochopit její smysl nebo účel.

4) UKAŽ DÍTĚTI, ŽE MÁŠ PRO NĚJ POCHOPENÍ!

Vždy se snaž situaci svého dítěte pochopit, ať je jeho problém či žádost jakákoliv. I když se jedná o maličkost, dítě to vnímá jinak než ty teď.

5) UKAŽ DÍTĚTI SVŮJ POHLED A NÁZOR!

Ten, ale nikdy nevnucuj, pouze dítěti ukaž, jak to vidíš a cítíš ty a navrhni, jak bys problém řešil/a.

6) POMOZ DÍTĚTI NALÉZT ŘEŠENÍ!

POZOR: nehledej řešení za něj a bez něj, ale pouze mu buď oporou a pomoz mu při hledání řešení. Buď u toho jako přítel a ne jako ten chytřejší.

Autor: Kristina Farkasová

Zdroj: kouzelnavychova.cz 

Začni psát komentář...

Odešli