libidrozdova
13. čer 2014

Porodnice Znojmo

V rámci iniciativy Všichni jsou na koníku vítám u nás MUDr. Radana Doubka ze Znojemské nemocnice.

Pane doktore, z reakcí maminek  ze skupiny http://www.modrykonik.cz/group/6581/detail/

jste velmi oblíbeným a uznávaným gynekologem a porodníkem.  Může si maminka u porodu vyžádat svého gynekologa?

Ano je to možné. Je to samozřejmě primárně  otázka ochoty a   časových možností lékaře či porodní asistentky. Otázka platby – tedy zda ano či ne – záleží na zúčastněných. Eventuální výše poplatku je stanovena příslušnou nemocnicí. V naší nemocnici je to 5000 Kč  za přítomnost konkrétního lékaře u porodu (v případě porodní asistentky pak 3000 Kč).

Co v případě, že si maminka stěžuje na přístup některého lékaře nebo lékařky. Na koho se může obrátit a jak se tato stížnost dál řeší?

Nejsnazší je obrátit se přímo na mě nebo vrchní sestru oddělení. Lze využít i další cestu – přes ředitelství nemocnice (formou dopisu, elektronicky s elektronickým podpisem nebo předáním písemné stížnosti na sekretariát ředitele…podrobnější informace jsou na internetových stránkách nemocnice).

V posledních letech se rozmáhají stále více alternativní porody. Jaká je Vaše zkušenost a jaká doporučení máte pro maminky a budoucí maminky? 

Pokud je průběh porodu nekomplikovaný lze využít jakýchkoli alternativ. Snažíme se vždy respektovat přání a představy maminek. Standardem je přítomnost doprovázející osoby u porodu, možnosti muzikoterapie, aromaterapie, hydroterapie, využití homeopatik či alternativních poloh. V případě nutnosti podání léků,  úpravy polohy, intenzivního  sledování plodu či jiného medicínského zásahu rodičku o dané situaci informujeme a vysvětlujeme jí očekávaný přínos našeho postupu.

Porod doma je téma často diskutované, byť se týká minima budoucích maminek. Základní otázka je Proč chce  žena rodit spíše doma než v porodnici. Roli může hrát např. špatná zkušenost  (vlastní nebo někoho blízkého) z předchozího porodu, obava z cizího prostředí atd. Naší snahou je nabídnout těmto ženám bezpečnější možnost volby, jakou je například ambulantní porod. Nezanedbatelným je pak pokud možno empatický a individuální přístup ke každé rodičce. Oboustranná schopnost  komunikovat je základem vztahu a dobré spolupráce mezi rodičkou a zdravotníky.

Kolik dětí se ve Znojemské Porodnici měsíčně narodí? Prozradíte věk nejmladší a nejstarší maminky, která u vás v letošním roce porodila?

V naší porodnici se měsíčně narodí asi 75 dětí, ročně přibližně 900. Nejmladší mamince, která letos porodila bylo 16 let, nejstarší pak 41 let.

Co byste vzkázal maminkám prvorodičkám, které čeká porod ve Znojemské nemocnici nebo které zvažují, že porodí právě zde?

Obecné doporučení pro všechny prvorodičky asi vytvořit nelze.  Důležité je nebýt dopředu ve stresu z toho, „co všechno se může stát“,  nenechat se zbytečně strašit „zaručenými informacemi“,  hlavní je důvěřovat sama sobě  a v ideálním případě i porodní asistentce a lékaři. 

ahoj, odkaz nejde, zřejmě tam něco chybí

13. čer 2014

už je to v pořádku, děkuji

13. čer 2014

@libidrozdova jj není zač

13. čer 2014

@libidrozdova ty jsi dobrá, že jsi to od dr. Doubka takto sehnala!! 😉 to je super!!

13. čer 2014

Začni psát komentář...

Odešli