lita
27. bře 2011

Recept na mrkvovy dort - Dort k prvnim narozeninam

MRKVOVY DORT S POLEVOU Z PRIRODNIHO SYRU TYPU LUCINA / PHILADELPHIA / ZERVE OD DANONE

Syr Philadelphia uz lze koupit v CR, jen mi prijde docela drahy, nejblizsi tomu mi prijde zerve od Danone (v plastovem kelimku s modro bilym hlinikovym vickem) nebo Lucina (ne slehana).
Cukru jsem pouzila POLOVINU nebo mene oproti puvodnimu receptu, dort byl nepreslazeny, ale stale moc dobry. Diky mrkvi je stavnaty (pokud se neprepece).
Orechy jsem nedavala kvuli detem, ale pro dospele bych je urcite dala.
Javorovy sirup pouze 100% (pure), sice neni nejlevnejsi, ale staci ho malo a doda uzasnou chut, chutna skoro jako karamel. Pokud ho nemuzete najit v supermarketu, urcite ho budou mit v prodejnach se zdravou vyzivou.

SUROVINY NA KORPUS:
300 g hladke mouky
2 lzicky sody na peceni nebo kypriciho prasku
1 lzicka soli
1 lzicka mlete skorice
200 g cukru (puvodni recept uvadi 400 g!)
300 ml repkoveho oleje (ja jsem pouzila rostlinny)
4 velka vejce
0,5 kg ocistene mrkve nastrouhane na jemno
130 g vlasskych orechu nahrubo nasekanych (nedavala jsem)
2 lzice zazvoru, oloupaneho a nastrouhaneho na jemno

SUROVINY NA POLEVU:
300 g cerstveho/prirodniho syru typu Lucina/Philadelphia/zerve od Danone, pokojove teploty
70 g masla pokojove teploty
100 g mouckoveho cukru (puvodni recept uvadi 250 g)
60 ml 100% javoroveho sirupu
12 pulek vlasskych orechu na ozdobu (nedavala jsem)

PRIPRAVA KORPUSU:
Predehrejte troubu na 180 stupnu. Maslem vymazte dve kulate formy (prumer 23 cm). Na dno dejte voskovy papir. Papir potrete maslem a posypte moukou, oklepejte zbytek mouky.
Do stredni misy nasypte mouku, sodu nebo kyprici prasek, sul a skorici a promichejte. Do velke misy nasypte cukr a nalejte olej a proslehejte, dokud se dobre nespoji. Po jednom veslehejte vejce. Smes mouky se sodou, soli a skorici pridejte do oleje s cukrem a dobre promichejte. Pridejte mrkev, orechy a zazvor. Testo rozdelte do dvou pripravenych forem.
Dorty pecte cca 40 min., zda je hotovo, zjistite zapichnutim spejle do stredu dortu, kdyz na ni nic neulpi, je hotovo. Dorty nechte vychladnout ve formach 15 minut, potom vyklopte. Odstrante papir a nechejte uplne vychladnout.

PRIPRAVA POLEVY:
Pouzijte elektricky mixer, vyslehejte syr a maslo ve velke mise (pozor, lita to do vsech stran, tudiz hodne hlubokou misu), az bude smes nadychana. Pridejte mouckovy cukr a za nizkych otacek dobre veslehejte do smesi. Pote veslehejte javorovy sirup. Nechte ztuhnout v lednici cca 30 min. a pote potrete dort.

Dort muzete pripravit den predem. Pred servirovanim nechejte stat 30 min. pri pokojove teplote.

Na fotkach jsou dorty dva, na prvni malou oslavu jsem udelala zkusebni dort s jednou vrstvou, tudiz jsem ho delala jen z poloviny uvedenych surovin. Druhy, pro vetsi oslavu, jsem delala dvouvrstvy a dala jsem si pozor, abych ho neprepekla, tudiz byl stavnatejsi a doslova se po nem zaprasilo, ze sotva zbylo na kluky!

DOBROU CHUT A KRASNE NAROZENINY 😉

mamča šikulka 😵 a díkyyy za recept, určo vyzkouším, já mám carrot cake moc ráda 🙂

27. bře 2011
lita
autor

@eshta - dekuju, Misko 😉 Byl moc dobry, snad bude chutnat i v Egypte!

27. bře 2011

@lita nádhera hlavně ten mickey...u nás letí miky

28. bře 2011

šikulka, moc hezký a určitě taky výborný! 🙂

28. bře 2011
lita
autor

@hasky24 - jsem se zasmala, to je vlastne pravda 😀

28. bře 2011
lita
autor

@monika03 - Moni, dekuju 🙂 Trochu jsem se bala, jak vyroba dopadne, tak jsem radeji nikde moc nehalasala, ze vyrobim dort, ale nakonec byl fakt moc dobry. Treba se to bude za 4 mesice hodit 😉

28. bře 2011