Není segeďák jako segeďák
Patříte k těm, kteří tvrdí, že nemůžou zhubnout, protože rádi jí? Nebo proto, že jejich neoblíbenější jídlo jsou segedýnský guláš a zmrzlina a nehodlají se jich vzdát? Mezi největší předsudky patří představa, že při hubnutí musí člověk trpět, trápit se hlady a zapomenout na jídla, která má rád. Ve skutečnosti ale není potřeba se svých oblíbených jídel vzdát úplně. Např. zmiňovaný segeďák, na kterém ujíždím já. Znám několik receptů a variant - od tučné kalorické bomby po zdravou verzi, na které si pochutnají i vegetariáni. Ano, můžu si připravit bůček na sádle, přidat spousty tučné smetany a nalít si omáčku na bílé knedlíky, ale pokud chci zhubnout, raději si připravím kýtu na sucho, přidám spousty zelí, vyberu smetanu na vaření a uvařím celozrnné knedlíky. A vážně existuje dietní zmrzlina? No jasně 🙂 Stačí nakrájet zralé banány na kolečka, nechat je zmrazit a pak je rozmixovat tyčovým mixérem s trochou mléka. A jak jsou na tom vaši oblíbenci? Už jste přemýšleli nad recepty a zkusili vyměnit tučné maso za libové, bílou rýži za celozrnnou a dali si místo několika naběraček smetanové omáčky jen pár lžic? Nemějte strach a experimentujte, pohrajte si při přípravě jídel a určitě vymyslíte jídla, při jejichž konzumaci nebudete mít výčitky svědomí. PS: Recept na segeďák bez masa najdete tady http://www.jimechytre.cz/prispevky/segedynska-cizrna/
@marie_anna a když dáš hladkou rýžovou mouku, tak odlehčíš od lepku a navíc té mouky bude potřeba ještě méně 😉
@marie_anna jo, taky zahušťuju zeleninou 😉
@katyxq @marie_anna Já ještě občas zahušťuju nastrouhaným jablkem, hodí se to do pokrmů, které dělám z rajčat. Pokud nemám kyselá, tak se tím omáčka i trochu osladí.
Dá se zahušťovat i pohankovou hladkou moukou, abych to nemělo pachuť? Ještě jsem si na to netroufla, nechce se mi zkazit celý oběd 😅 Rýžovou doma nemám, asi bych ji moc nevyužila, ale z pohankové už lecos upeču.
@marie_anna Za zkoušku sice nic nedám, ale můžu tím zkazit celé jídlo ☹ Zrovna omáčková jídla dělám ve větším množství najednou, protože tak vařím na přání rodiny o víkendu :-/
na zahušťování není pohanková moc vhodná. na to je dobrá ta rýžová, případně Hraška, která to i ochutí. něco se dá zahustit jáhlovou a kukuřičnou, ale obě zanechávají taky lehkou pachuť. super je též čiroková, i jídlo ztmaví, ale má to taky lehoulinkou chuť + se nedá koupit úplně jednoduše. Nicméně je určitě výživnější než rýžová. Aneb ze skříňky bezlepkáře 🙂
Začni psát komentář...

Přesně, tuhle jsem takhle udělala to telecí na paprice, @pupickova - místo smetany jen trošku polotuč. mlíka, lehce zaprášit moukou jen aby se neřeklo a nedá se tomu nic vytknout. 🙂