Koláč nekonečných možností je tady!
Pokud mám znát pouze jeden recept na základní koláč, je to tento! Všechny recepty na podobné moučníky na internetu nebo v knihách jsou mu až velmi podobné. Některé mají trochu více mouky nebo méně vajec, jiné v sobě mají podmáslí a jedlou sodu. Tímto receptem opravdu nemůžete nic pokazit. Starý dobrý hrnkový koláč je tady!
VIDEO: Podívej se ve videu, jak jednoduše to jde (úplný recept níže v článku):
_________________________
Co všechno můžete upéct ze základního receptu?
- Bublaninu jak ve videu nahoře.
- Klasický hrnkový koláč z plechu potřený marmeládou a roztopenou čokoládou.
- Muffiny. Stačí vylít těsto do formy vyložené muffinovým papírem a péct trochu kratší dobu.
- Snadnou a nadýchanou bábovku. Sterilované višně s tekutinou můžete zahustit vařením na hustší a chuťově výraznou omáčku. Pokud je to potřebné, nezapomeňte omáčku dosladit.
- Pohárový dezert. Upečte těsto na plechu, nechte vychladnout, potrhejte a napěchujeme do pěkných skleněných pohárů spolu např. s ovocem, ochuceným tvarohem, omáčkou, likérem nebo šlehačkou.
- Dort. Upečte těsto v dortové formě, nechte úplně vychladnout, opatrně rozkrojte podélně a naplňte oblíbenou náplní, např. mascarpone, šlehačkou nebo tvarohem.

Foto: Bábovka ze základního těsta
_________________________
Jak ještě můžete recept změnit?
- udělejte ho z bezlepkové mouky,
- nahraďte skořici např. perníkovým kořením nebo vanilkou,
- nahraďte část mouky kakaem na pečení nebo kokosem,
- nahraďte část mouky ovesnými vločkami, jiným typem mouky nebo mletými ořechy, např. mandlemi,
- nahraďte část cukru medem, jiným oblíbeným sladidlem nebo aromatickým sirupem (např. bezovým),
- napěchujeme namísto ovoce navrch koláče hrudky slazeného tvarohu promíchaného se žloutkem a lžící škrobu,
- obarvěte polovinu těsta kakaem a těsta na plechu nebo ve formě jemně promíchejte pro lákavý mramorový efekt,
- uložte navrch koláče ovoce, přelijte ho želatinou ze šťávy a nechte v chladu ztuhnout,
- přidejte do těsta kousky sušeného ovoce, čokolády nebo strouhaného marcipánu.
_________________________
Základní recept:
300g vajec (5 - 6 ks nebo 1 hrnek) vajec
300g (1 hrnek) nebo méně krystalového cukru (podle chuti)
150g (1/2 hrnku) mléka
150g (1/2 hrnku) rozpuštěného másla + na vytření formy
300g (2 hrnky) prosáté polohrubé mouky + na vysypání formy
1 lžíce mleté skořice
1 sáček kypřícího prášku
špetka soli
Zavařovací sklenici sterilovaného ovoce (např. Višně) nebo čerstvé ovoce
Postup:
- Ideální je nejprve mít všechny suroviny uvedeny do pokojové teploty. Máslo zahřejte v rendlíku, vmíchejte do něj mletou skořici a nechte opět mírně vychladnout. Formu o rozměru 30 x 25 cm vytřete máslem a vysypte moukou. Sterilované ovoce sceďte a tekutinu převařte na hustší sirup (může to trvat 3 - 10 minut podle velikosti hrnce a intenzity plamene). Předehřejte troubu na 180 ° C.
- V mixéru s metličkou vyšlehejte vejce s cukrem do husté bledé pěny.
- Do pěny střídavě vmícháme skořicové máslo a mléko, obě přísady při téměř pokojové teplotě.
- Promíchejte prosátou mouku se solí a kypřícím práškem. Postupně ji zlehka ručně a krátce vmícháme do těsta.
- Těsto rovnoměrně vylijte do vysypané formy. Poklademe navrch scezené sterilované nebo čerstvé ovoce. Pokud předtím obalíte ovoce v hladké mouce, při pečení natolik neklesne na spodek těsta.
- Pečte koláč v troubě zhruba 35 - 45 minut, podle tloušťky cesta. Proveďte test párátkem (párátko vsunuté do středu koláče by z něj mělo vyjít relativně suché a nepotažené neupečeným těstem - vlhkost z ovoce je v pořádku).
- Nechte koláč vychladnout, nakrájejte a podávejte s uvařeným sirupem.
_________________________
Přeji Ti mnoho úspěchů a radosti z pečení!
Ľuboš.
P.S .: Sleduj můj blog, možná Tě nějaké inspirace osloví...
Doporučujeme
Začni psát komentář...


5 az 6 vajec na jeden kolac?! To mi prijde teda opravdu hodne na jednu buchtu a zvlast, kdyz to ma byt recept ze zasob... Vyborny kolace/rezy/babovky se daji upect z mene vajec, tohle mnozstvi mi prijde az zbytecne.