15 / 351
    Jablečný koláč - recept viz herbář Lindy Rybové a Kateřiny Winterové (špaldová mouka)

    150 g špaldové mouky
    150 g změklého másla
    30 g tř.cukru
    špetka soli
    6 velkých jablek (lepší jsou kyselá)
    kukuřičný škrob
    1/2 l mléka
    tř.cukr
    žloutek
    vanilkový lusk
    skořice
    brusinky na ozdobu
    Promícháme mouku, máslo, cukr a propracujeme. Bude-li třeba, přidáme jednu až dvě lžíce studené vody. Těsto přitlačíme ke stěnám formy a uložíme do chladničky na 1 až 2 hodiny.

    Oloupeme jablka, rozkrojíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na tenké půlměsíčky (pokud nemáme kyselá jablka, tak je promícháme s citronovou šťávou a chvilku je necháme odležet). Do formy s těstem vyskládáme plátky jablek od středu do dvou kruhů tak, aby se plátky překrývaly. Dáme péct na 200 stupňů na 30 minut.

    Mezitím se vrhneme na pudink. Do hrnce nasypeme dvě lžice cukru a přidáme nakrájený vanilkový lusk. Chvíli zahříváme, přilijeme ¼ litru mléka a prohříváme až do uvolnění vanilkového aroma. Zbylé mléko smícháme s 50 g kukuřičného škrobu. Z hrnce vyjmeme kousky vanilkového lusku a přilijeme do něho směs mléka a škrobu. Za stálého míchání vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Poté do pudinku vmícháme rozšlehaný žloutek a ještě chvíli povaříme.

    Po půl hodině pečení pekáč s jablky posypeme skořicí, rovnoměrně na něj nalijeme pudink, zdobíme sušenými brusinkami a umístíme ještě na 10–15 minut do trouby, až pudink ztuhne. Pak vyjmeme, necháme vychladnout a servírujeme.

    17. zář 2014