56 / 351
    Gaps mazanec

    Potřebujete:

    • 2 a ½ hrníčku kešu ořechů
    • 2 vejce – oddělené na žloutek a bílek
    • 1 lžička jedlé sody
    • hrst rozinek, nebo nakrájené datle – můžete vynechat
    • hrst vlašských ořechů
    • mandle na plátky na ozdobu
    • Med v případě nutnosti osladit, stačí i jedna lžíce, ale chutná skvěle bez.
    • ½ lžičky tuku na vymazání formy (kokosový, máslo ghí)

    Kešu ořechy je nutné nejdříve namočit na 6 hodin, potřebujete, aby byly měkké. Když jsou měkké, slijte z nich vodu a dejte je do mixéru.
    Přidejte žloutky, jedlou sodu a rozmixujte vše do úplně hladkého těsta. Pokud zůstane nějaký kousek větší, nevadí, ale většina by měla být rozmixovaná.
    V samostatné misce vyšlehejte bílky na tuhý sníh. Přidejte je do ořechového těsta a lehce ho lžící promíchejte tak, aby se sníh pěkně spojil s těstem. Nepoužívejte už ale mixér, ať těsto zůstane nadýchané.
    Nakonec vmíchejte rozinky a na kousky nakrájené vlašské ořechy.
    Připravte si kulatou pečící misku (moje byla v průměru asi 15 cm) a vyložte ji omaštěným pečícím papírem.
    Nalijte těsto do misky a uhlaďte povrch. A posypte plátky mandlí. Pečte na 175 °C. asi 40 minut.
    Nechte mazanec vychladnout, než ho budete krájet

    4. dub 2018