211 / 351
    Dýňové noky s parmazanem a šalvějovym maslem

    recept od Budlina:
    2 porce
    115g ricotty (já dala 200g)
    115g dýňového pyré (taky jsem dala 200g)
    50g strouhaného parmazánu + na ozdobení
    kůra z citronu
    špetka soli
    špetka muškátového oříšku
    130g semolinové nebo hladké pšeničné mouky + na pomoučnění (já dala cca 160g)
    3 lžíce másla nebo ghí
    2 lžíce olivového oleje
    2 lžíce balzamika
    2-3 větvičky četstvé šalvěje (tu jsem nesehnala, hotové noky jsme ozdobila aspon bazalkou)

    - smícháme ricottu, pyré, parmazán, polovinu citronové štávy, sůl, muškátový oříšek
    - přidáme polovinu mouky a lehce promícháme vařečkou, vyklopíme na vál a přidáme zbýbavající mouku - těsto lehce hneteme, až se spojí v kompaktní hmotu, pozor nepřepracovat
    - z těsta si vždy odřízneme kousek, uválíme váleček o průměru cca 1,5cm a odkrajujeme noky
    - noky dáme do osolené vařící vody, za krátkou chvilku hned začnou vyplavávat nad hladinu, jsou hotové

    - ve velké pánvi rozpustíme lžící másla (ghí) se lžící oleje, přidáme dva lístky šalvěje - přidáme noky a orestujeme je z obou stran a odložíme
    - pánev vytřeme papírovou utěrkou, opět vložíme dvě lžíce másla a lžící oleje, až bude tuk horký, vložíme do něj zbytek šalvěje a orestujeme jí, během chvilky zhnedně a bude křupavá - šalvej vyndáme
    - do pánve vlijeme ocet balzamiko - ztratí svou kyselnost a zkaramelizuje
    - hotové šalvějové máslo přelijte noky, ozdobte parmazánem

    17. lis 2020