icon
142 / 229
francouzský máslový koláč
avatar

teda, mnam. mela by jste recept? dekuji

Odpověz
17. čer 2016
avatar

@marketa11112 Těsto
400 g hladké mouky
50 g cukru
90 g másla
100 ml mléka
20 g droždí
2 vejce
špetka soli

Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme lžičku cukru a mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Poté smísíme se zbylými surovinami (máslo musí být povolené) a vypracujeme pružné, hladké těsto. Poprášíme moukou a necháme hodinu kynout. Mezi tím, co těsto kyne, připravíme si krém.

Krém:
2 žloutky
300 ml mléka
30g hladké mouky
75g cukr
vanilka
70g rozinky
rum

Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme mouku a zamícháme. V hrnci zahřejeme mléko se zrníčky z jednoho vanilkového lusku (nebo vanilkovou esencí, případně s vanilkovým cukrem). Mléko necháme dosáhnout bodu varu, pak stáhneme z plotny a za stálého míchání tenkým pramínkem vlijeme postupně do žloutkové hmoty. Tuto směs postavíme zpět na oheň a za stálého míchání zahříváme a chvíli vaříme do zhoustnutí (konzistence hustšího pudinku).

Krém občas promícháme a necháme zchladnout. Rozinky namočíme do rumu.
Dno pekáčku vyložíme pečícím papírem a stěny vytřeme máslem. Těsto si rozdělíme na 2 půlky. Vezmeme první část a vyválíme na velkou a tenkou plackou, potřeme polovinou náplně a posypeme půlkou rozinek. Svineme do hada a toho nakrájíme na 2 cm dlouhé šneky a vyložíme jimi polovinu pekáčku. S druhou půlkou těsta postupujeme stejně jako s první polovinou.

Potřeme bílkem nahoře a po stranách a vložíme do studené trouby spolu s hrnkem vařící vody. Troubu zavřeme a necháme 30 minut kynout.

Vyndáme hrnek s vodou i koláč, rozehřejeme troubu na 180°C a poté koláč vrátíme do trouby a pečeme asi 10 minut. Pak snižte teplotu na 160°C a pečte dalších 20-25 minut (u varianty do pekáčku bude stačit těch 18 minut). Po upečení ho necháme zchladnout a můžeme ho ještě potřít glazurou z 2 lžic moučkového cukru a 1 lžíce vody (nebo rumu z rozinek).

Dělala jsem podle http://www.pradobroty.cz/2014/01/chinois-franco...

Odpověz
18. čer 2016