@evuleb
600g hladké mouky
1 vejce
250 másla (změklé - pokojová teplota)
sůl
kvásek:
10 lžic mléka
1 lžíce cukru
1 lžíce mouky
60g droždí
náplň:
350g mletých ořechů
350ml mléka
asi 160g cukru (dle chuti) = svařit do zhoustnutí (popř. přidat drobečky z piškotů nebo nastrouhaný perník)
udělat kvásek - vypracovat těsto (nenechává se kynout - hned se pracuje!)
- těsto rozdělit na 9 bochánků
- každý bochánek rozválet na tenkou kulatou placku - rozdělit na čtyři části (křížem - jako když se krájí dort)
- náplň dát v pruhu na dlouhou stranu výseče🙂
- zamotat - vytvarovat rohlíček - péci na 180° dozlatova
- má babička vlažné obalovala v moučkovém cukru s vanilkovým (je to docela sladké) - já jsem po upečení potřela rumem s trochou moučkového cukru a jemně pocukrovala🙂
dají se použít různé náplně - mák, tvaroh, povidla, marmeláda...
Tak jsem je zkusila, jsou výborné 🙂 sice mám každej jinak velkej, v každým jinak náplně, na pohled jsou přímo děsivý, ale jsou výborný (chce to asi praxi, moje první vůbec)... Děkuji za recept!
Mužů poprosit o recept? Vypadají fakt nádherné a chutné... 🙂