icon
avatar
lusynkova
18. led 2017
345 

Lze poznat kvalitní med?

     Odpověd je - někdy ano, někdy bohužel ne.

     Pokud si „šiditelé“ dají záležet, nelze poznat nekvalitní med jinak než laboratorními testy. Ale může se taky stát, že vám ty umělé sladidla a jiné látky prostě nebudou chutnat. Když už ale podvodníci svou snahu v pančování přeženou, lze to poznat velmi jednoduše. Chcete-li med vyzkoušet přímo v obchodě, prostě otočte skleničku dnem vzhůru a sledujte, jak rychle se vzduchová bublina, která byla pod víčkem, přemístí ke dnu. U kvalitního medu se to děje pomalu. Pokud med přelijete, nebo jiným způsobem v něm uděláte malinké bubliky, ty zůstávají u pravého medu dlouhou dobu na svém místě. Další možností (už doma) je nalít med do sklenice vody. Pokud mu trvá, než se rozpustí, je to pravý med. A dále tu máme tzv. mašličkový test -  pravý med při přelévání vytváří vrstvy záhybů, tzv. mašličkuje.

     Některými tolik neoblíbená krystalizace je asi nejlepším vodítkem kvality medu. Pravý český med prostě krystalizuje. Další možností je pastový med, tady máte záruku, že med nebyl nijak výrazně poškozený (myšleno především přehřátý). Poškozené medy totiž nevytvářejí pastu, stejně jako pančované.

     Pokud je na obalu medu napsáno "český výrobek", znamená to jen, že obsah se do sklenice dostal u nás. K tomu je většinou připsáno, že jde o "med ze zemí ES a mimo ES". Nejde tedy o český med, ale o med zpracovaný v ČR!

     Do medu se nesmí nic přidat (vyjma jiného medu) a ani z něj nic odebrat. Med je čistá přírodní potravina, proto se zde neuvádí, že je pravý, přírodní, domácí, kvalitní, bez konzervantů, bez barviv aj. Takový je každý nefalšovaný med.

     Tak snad jsem Vám tuto problematiku trochu osvětlila 🙂 

S pozdravem

Lucka

avatar

Super, nastesti je deda vcelar, tak mame opravdu kvalitni. Jen dedovi je uz 80 let, snad nebudeme muset nikdy kupovat v obchode...

Odpověz
18. led 2017
avatar

Kupujeme kazdy rok od znamych vcelaru. V obchode bych si nekoupila.

Odpověz
18. led 2017
avatar

Naštěstí máme přímo od vcelare ❤

Odpověz
18. led 2017
avatar
Komentář byl odstraněný
avatar

Já třeba zkrystalovány med mám radši 😁 Nikdo mi nevěří ze je to záruka kvality 😊 Naštěstí mam přímo od včelaře 😊 Ted střídáme klasiku s pastovým 😊

Odpověz
18. led 2017
avatar

vypadáš že tomu rozumíš, tak se zkusím zeptat na něco co mi už dlouho vrtá hlavou - mám dva známé včelaře. Med bereme od obou a oba samozřejmě ten svůj vychvalují jako nejlepší - jeden říká že kvalitní med se pozná podle toho že brzo zkrystalovatí a druhý zase naopak, že když ten med zkrystalovatí moc brzo, že to je známka toho, že med není z květů, ale že jsou včely krmené jenom cukrem... Nikdy nám žádná sklenička ani od jednoho nevydržela tak dlouho aby stihl zkrystalovatět, takže nemůžu porovnat, ale když jsme se přistěhovaly do našeho domu, tak tady po původním majiteli zůstalo několik sklenic medu (podle vyprávění byl prý dobrý včelař) a přesto že tu byly minimálně pět let, nebyl med ještě zcela tuhý... nemůžeš mi to prosím nějak vysvětlit jak to je?😀 děkuju

Odpověz
18. led 2017
avatar

@klarkaadd to je super. Určitě i později seženeš nějakého včelaře ve svém okolí... 🙂

Odpověz
18. led 2017
avatar

@pajii23 Pastu úplně miluju!!

Odpověz
18. led 2017
avatar

@majvik Chystám článek o krystalizaci medu, ale ve zkratce - med světlý, květový, který pochází z nektaru květů, obsahuje větší množství glukózy, tedy cukru hroznového. Tyto světlé medy díky malým krystalkům glukózy a četným pylovým zrnkům krystalizují poměrně brzy. Často už za několik týdnů po vytočení. Naproti tomu tmavý medovicový med obsahuje více ovocného cukru, čili fruktózy. Proto tedy krystalizuje později. Lesní medy nebo čistý akátový med podléhá krystalizaci skutečně většinou až po několika měsících. Nezávisle na původu by měl ale každý med zhruba do roku ztuhnout, tedy zkrystalizovat. Pokud k tomu nedojde, existuje vážné podezření, že byl proces zrání medu násilně zastavený a kvalita medu proto utrpěla.
V tom případě, kdy med nezkrystalizoval ani po několika letech, je možné, že obsahoval mnoho vody. Ale to se raději zeptám manžela, on je přeci jen ten "hlavní" včelař 😉 v rodině.

Odpověz
18. led 2017
avatar

@lusynkova vzhledem k tomu že oba bydlí i mají včelstva "na samotě u lesa" tak to vysvětluje to že nám ani od jednoho žádný nestihne zkrystalizovat, ale jak je to s "přikromováním" včel cukrem nevíš? jinak teda ten co nám tu zbyl po takové době polotuhý už asi nevyřešíme. "výrobce" je už spoustu let po smrti a jak ten med dělal nikdo neví, jenom vím že tu ve vsi měl dobrou pověst.... raději jsme ho nejedly (sklenice nebyly zavřené, ale jenom přikryté nějakou plachtou a tak v medu bylo utopených i pár much...😀) a daly jsme ho právě jednomu tomu známému na krmení včel🙂

Odpověz
18. led 2017
avatar

@majvik Já jsem toho názoru, že to vliv na med nemá (teda, mám to od manžela :D). Cukrem se zakrmuje, protože včelám bereme med. Pokud je nechce včelař zakrmovat, musí jim med nechat.

Odpověz
18. led 2017
avatar

@majvik Jinak - pokud nebyly sklenice zavřené, mohla se do nich dostat vlhkost a kdo ví co ještě, tak i tohle mohlo mít vliv...

Odpověz
18. led 2017
avatar

@lusynkova aha, tak už to začínám snad trochu chápat, díky🙂 no je to možné že "zvlhnul" protože zavřené to nebylo, jenom přikryté🙂

Odpověz
18. led 2017
avatar

@majvik Není zač 🙂 Manžel došel domů a tvrdí, že nikdy neslyšel o tom, že by med nezkrystalizoval... Ale má teorie o velkém množství vody prý není až tak zcestná... 🙂 No, jsme ještě mladí včelaři, máme se ještě co učit!

Odpověz
18. led 2017
avatar

@lusynkova Já ji ochutnala až tu 😊 Dřív jsem ujizdela na lesním medu 😁

Odpověz
23. led 2017
avatar

@pajii23 Ten mi moc nejede... 🙂

Odpověz
23. led 2017

Začni psát komentář...

sticker
Odešli