Lze poznat kvalitní med?
Odpověd je - někdy ano, někdy bohužel ne.
Pokud si „šiditelé“ dají záležet, nelze poznat nekvalitní med jinak než laboratorními testy. Ale může se taky stát, že vám ty umělé sladidla a jiné látky prostě nebudou chutnat. Když už ale podvodníci svou snahu v pančování přeženou, lze to poznat velmi jednoduše. Chcete-li med vyzkoušet přímo v obchodě, prostě otočte skleničku dnem vzhůru a sledujte, jak rychle se vzduchová bublina, která byla pod víčkem, přemístí ke dnu. U kvalitního medu se to děje pomalu. Pokud med přelijete, nebo jiným způsobem v něm uděláte malinké bubliky, ty zůstávají u pravého medu dlouhou dobu na svém místě. Další možností (už doma) je nalít med do sklenice vody. Pokud mu trvá, než se rozpustí, je to pravý med. A dále tu máme tzv. mašličkový test - pravý med při přelévání vytváří vrstvy záhybů, tzv. mašličkuje.
Některými tolik neoblíbená krystalizace je asi nejlepším vodítkem kvality medu. Pravý český med prostě krystalizuje. Další možností je pastový med, tady máte záruku, že med nebyl nijak výrazně poškozený (myšleno především přehřátý). Poškozené medy totiž nevytvářejí pastu, stejně jako pančované.

Pokud je na obalu medu napsáno "český výrobek", znamená to jen, že obsah se do sklenice dostal u nás. K tomu je většinou připsáno, že jde o "med ze zemí ES a mimo ES". Nejde tedy o český med, ale o med zpracovaný v ČR!
Do medu se nesmí nic přidat (vyjma jiného medu) a ani z něj nic odebrat. Med je čistá přírodní potravina, proto se zde neuvádí, že je pravý, přírodní, domácí, kvalitní, bez konzervantů, bez barviv aj. Takový je každý nefalšovaný med.
Tak snad jsem Vám tuto problematiku trochu osvětlila 🙂
S pozdravem
Lucka
Doporučujeme
Kupujeme kazdy rok od znamych vcelaru. V obchode bych si nekoupila.
vypadáš že tomu rozumíš, tak se zkusím zeptat na něco co mi už dlouho vrtá hlavou - mám dva známé včelaře. Med bereme od obou a oba samozřejmě ten svůj vychvalují jako nejlepší - jeden říká že kvalitní med se pozná podle toho že brzo zkrystalovatí a druhý zase naopak, že když ten med zkrystalovatí moc brzo, že to je známka toho, že med není z květů, ale že jsou včely krmené jenom cukrem... Nikdy nám žádná sklenička ani od jednoho nevydržela tak dlouho aby stihl zkrystalovatět, takže nemůžu porovnat, ale když jsme se přistěhovaly do našeho domu, tak tady po původním majiteli zůstalo několik sklenic medu (podle vyprávění byl prý dobrý včelař) a přesto že tu byly minimálně pět let, nebyl med ještě zcela tuhý... nemůžeš mi to prosím nějak vysvětlit jak to je?😀 děkuju
@majvik Chystám článek o krystalizaci medu, ale ve zkratce - med světlý, květový, který pochází z nektaru květů, obsahuje větší množství glukózy, tedy cukru hroznového. Tyto světlé medy díky malým krystalkům glukózy a četným pylovým zrnkům krystalizují poměrně brzy. Často už za několik týdnů po vytočení. Naproti tomu tmavý medovicový med obsahuje více ovocného cukru, čili fruktózy. Proto tedy krystalizuje později. Lesní medy nebo čistý akátový med podléhá krystalizaci skutečně většinou až po několika měsících. Nezávisle na původu by měl ale každý med zhruba do roku ztuhnout, tedy zkrystalizovat. Pokud k tomu nedojde, existuje vážné podezření, že byl proces zrání medu násilně zastavený a kvalita medu proto utrpěla.
V tom případě, kdy med nezkrystalizoval ani po několika letech, je možné, že obsahoval mnoho vody. Ale to se raději zeptám manžela, on je přeci jen ten "hlavní" včelař 😉 v rodině.
@lusynkova vzhledem k tomu že oba bydlí i mají včelstva "na samotě u lesa" tak to vysvětluje to že nám ani od jednoho žádný nestihne zkrystalizovat, ale jak je to s "přikromováním" včel cukrem nevíš? jinak teda ten co nám tu zbyl po takové době polotuhý už asi nevyřešíme. "výrobce" je už spoustu let po smrti a jak ten med dělal nikdo neví, jenom vím že tu ve vsi měl dobrou pověst.... raději jsme ho nejedly (sklenice nebyly zavřené, ale jenom přikryté nějakou plachtou a tak v medu bylo utopených i pár much...😀) a daly jsme ho právě jednomu tomu známému na krmení včel🙂
Začni psát komentář...


Super, nastesti je deda vcelar, tak mame opravdu kvalitni. Jen dedovi je uz 80 let, snad nebudeme muset nikdy kupovat v obchode...