icon
avatar
luthien.k
9. lis 2012

Aditiva, co často alergizují

Víte, která tzv. éčka nejčastěji alergizují? Tady je máme:
E 102 tartrazin
E 104 chinolinová žluť
E 107 žluť 2G
E 110 žluť SY (gelborange S)
E 120 košenila, kyselina karmínová, karmíny
E 122 azorubin (carmoisin)
E 123 amarant (viktoriarubín 0)
E 124 ponceau 4R

E 127 erythrosin
E 128 červeň 2G
E 129 červeň Allura AC
E 131 patentní modř V
E 132 indigotin (indigocarmin)
E 133 brilantní modř FCF
E 142 zeleň S
E 151 čerň BN
E 152 čerň 7984
E 154 hněď FK
E 155 hněď HT
E 160b annato, bixin, norbixin
E 210 kyselina benzoová
E 211 benzoan sodný
E 212 benzoan draselný
E 213 benzoan vápenatý
E 214 ethylparahydroxybenzoát
E 215 ethylparahydroxybenzoát sodná sůl
E 216 propylparahydroxybenzoát
E 217 propylparahydroxybenzoát sodná sůl
E 218 methylparahydroxybenzoát (metylparaben)
E 219 methylparahydroxybenzoát sodná sůl
E 220 oxid siřičitý
E 221 siřičitan sodný
E 222 hydrogensiřičitan sodný
E 223 disiřičitan sodný
E 224 disiřičitan draselný
E 225 siřičitan draselný
E 226 siřičitan vápenatý
E 227 hydrogensiřičitan vápenatý
E 228 hydrogensiřičitan draselný
E 282 propionan vápenatý
E 230 bifenyl
E 231 orthofenylfenol
E 232 orthofenylfenolát sodný
E 233 thiabendazol
E 310 propylgallát
E 311 oktylgallát
E 312 dodecylgallát
E 321 butylhydroxytoluen (BHT)
E 375 kyselina nikotinová, niacin, nikotinamid
E 407 karagenan
E 413 tragant
E 414 arabská guma
E 416 guma karaya
E 430 polyoxyethylenstearát
E 553b talek (mastek)
E 901 včelí vosk
E 903 karnaubský vosk
Zdroj: Wikipedie.
Vypíchla bych zejména kysl. benzoovou a její soli a deriváty ("parabeny"), kys. sorbovou a sorbany, oxid siřičitý a siřičitany. Vše jsou zejména konzervanty, které najdete i v dětských sirupech, nejen v potravinách a kosmetice.
Určitě si extra upozornění zaslouží kys. glutamová E 620 a její soli - glutamany (E 621 - E 625), které velmi nepříznivě působí na malé děti a další osoby s narušenou hematoencefalickou bariérou.
Diskutabilní je i hojně používaný E 250 dusitan sodný (obsahují ho všechny uzeniny, včetně těch "dětských"), který může způsobit vyrážky, bolesti hlavy, trávicí potíže.

Další informace najdete například zde v odborném článku: http://zdravi.e15.cz/clanek/priloha-lekarske-listy/aditiva-barviva-konzervacni-latky-a-riziko-hypersenzitivity-458488

avatar

moje oblíbené éčko je 120. Nacpané ve všech dětských jogurtech, tvarozích, pribiňáčcích, jahodovém pudingu, zakysaných nápojích a dalších - hlavně všechno co se tváří, že je jahodové. Krásně totiž barví a použití je levnější, než dobarvovat třeba červenou řepou ☹

Odpověz
9. lis 2012
avatar

Ještě dodám, že obsáhleji o alergiích na aditiva hovoří dr. Martin Fuchs ve své knize Alergie číhá v jídle a pití.

Odpověz
10. lis 2012
avatar

@eyael karmín se vyrábí z broučků 🙂 Nic pro vegetariány 🙂

Odpověz
10. lis 2012
avatar

@luthien.k to chápu. Mě na tom spíš vadí, jakým šíleným chemickým procesem se z těch broučků karmín získává, fujtaxl. Ne nadarmo to má mezi éčky číslo 4 na škále škodlivosti z 5.

Odpověz
10. lis 2012
avatar

To máš určitě pravdu, průmyslově zpracované jídlo není pro mě jídlo 🙂

Odpověz
10. lis 2012
avatar

@luthien.k fuuuu Kati,riadne dlhy zoznam 😝 to aby som si ho vytlačila že?!

Odpověz
12. lis 2012

Začni psát komentář...

sticker
Odešli