luthien.k
6. kvě 2013
Nízkoalergenní dort/dezert
Máte eliminační dietu a zároveň se něco slaví? Dá se to zkombinovat 🙂 Recept i pro ty, kteří stojí o zdravý a netradiční dezert inspirovaný makrobiotickým "pečením".

- Vrstva („těsto“): hrnek několikrát vařící vodou spařených jáhel vaříme v obilném mléku se špetkou soli, uvařené dle chuti dosladíme rýžovým sirupem a rozetřeme na dno dortové formy.
- Vrstva („krém“): hrnek kulatozrnné rýže uvaříme v obilném mléku se špetkou soli doměkka, až se mléko téměř vyvaří; poté necháme trochu vychladnout a rozmixujeme s tukem (kokosový olej, máslo ghí) v množství asi půl hrnku a s rýžovým sirupem dle chuti a nalijeme na první vrstvu, rozetřeme.
- Vrstva („poleva“): 4 středně velká jablka nastrouháme a rozvaříme s dvěma hrstmi rozinek v množství asi jednoho hrnku jablečného moštu (vaříme minimálně 20 minut), poté rozmixujeme dohladka, dosladíme dle chuti rýžovým sirupem nebo třtinovým cukrem a vrátíme na plotnu; v dalším hrnku jablečného moštu rozmícháme 80 g kukuřičného škrobu, důkladně zavaříme do jablečno-rozinkové hmoty a vlijeme jako třetí vrstvu na dezert. Necháme ztuhnout v lednici nejlépe do druhého dne (foceno asi po dvou hodinách, protože do druhého dne jsme nevydrželi 😀).
Lze vrstvit i přímo do misek nebo pro lepší efekt do skleněných pohárů 🙂
Doporučujeme
Začni psát komentář...
Odešli


mňam, to vypadá báječně!