Potíže s histaminem
Histamin je látka, která je obsažená v řadě potravin a všichni ji máme také v těle, kde se účastní řady dějů, zejména těch alergických (říká se mu také nosič, mediátor alergických reakcí). Díky histaminu bolí po červeném vínu hlava a zčervenají tváře, díky němu nám při leknutí klesne tlak a nebo nám kvůli němu naskáčou pupínky po sáhnutí si na kopřivu. Kdo absolvoval alergologické testy, ten dostal histamin jako ten kontrolní vpich při kožních testech.
Histamin se v těle obvykle rychle odbourává, díky enzymu zvanému histamináza. Nicméně existuje v populaci určité procento lidí, kteří nemají tohoto enzymu dostatek a trpí histaminovou intolerancí. Další možnost, jak mít s histaminem potíže, je zablokování činnosti histaminázy pomocí léků či potravin nebo dojde k prostému uvolnění většího množství najednou ve střevech po požití některých jídel (histaminoliberace).
Jak se potíže s histaminem projeví? Často k nerozeznání od alergické reakce (svědění kůže, vyrážky, otoky, rýma, svědění očí, pokles kr. tlaku, zažívací potíže pestré škály, dokonce i ovlivnění nervových buněk – neklid, panika, nevolnost až kolaps). Potíže mohou ale být i chronického charakteru, například bolestivá menstruace, bolesti hlavy - migrény a astma.
Pokud máte některé z těchto potíží a nebyla vám zjištěna žádná alergie ani jiný jejich důvod, určitě stojí za zamyšlení problém s histaminem. Největší potíž je v tom, že diagnostika je svízelná a nejednoznačná a jediná spolehlivá metoda je eliminační dieta, kdy se na 4 týdny vyřadí z výživy vše, co negativně hospodaření těla s histaminem ovlivňuje.
Pro bližší informace doporučuji knihu Histaminová intolerance (autor Thilo Schleip) nebo knihu Alergie číhá v jídle a pití (autor Martin Fuchs).
Doporučujeme
Začni psát komentář...


Diky histaminu (prisernej, rok trvajucej koprivke) mi zistili, ze mam zanet v zaludku a celiakiu.