mikina_ii
17. bře 2020
632 

Domácí karanténa a jak z ní vytřískat, co se dá

S lidmi z našeho okolí se v posledních dnech hodně bavíme (samozřejmě digitálně🙂) o tom, že by nás nikdy nenapadlo, že nějaký podobný krizový scénář na vlastní kůži zažijeme. A přesto - stalo se. A protože jsme toho hodně (hodně!) načetli o chování v domácích izolacích, co dělat (a nedělat), když jste zavření doma a vytržení z vašeho normálního života, vytvořili jsme si s klukama program, který zatím velmi dobře funguje.

Chodíme hodně do přírody - třeba pozorovat a poznávat ptactvo.

Situace, ve které se teď velká většina z nás nachází, je nesnadná. Zároveň je ale také výjimečná, což je dobrá zpráva. Nemá smysl hrát si na to, že se nic neděje a za každou cenu se snažit myslet pozitivně. Není totiž nic špatného na tom si připustit, jaká je realita. Zároveň se ale nenechte v realitě utápět, neustále ji řešit a vytvářet scénáře "co kdyby". Zkuste se zaměstnant jiným způsobem a pokud jste (tak jako my) skončili celá rodina doma, vytěžte z toho, že na sebe máte čas. 

K vytvoření řádu jsme se uchýlili proto, že jsme přesvědčení o tom, že děti potřebují v cyklu dne nějaké kotvy mít. A nejen v cyklu dne, ale obecně ve všem. Přináší jim to jistotu a mají se (a vy ostatně taky) o co opřít. Když říkám řád, tak ale nemám na mysli to, že nám v 10:00 zvoní budík a musíme, stůj co stůj, změnit to, co děláme. Tak to samozřejmě nefuguje. Spíš jde o jakousi souslednost, to, že den obsahuje nějaké činnosti. Stejně tak pokud někdo z nás vyloženě nemá náladu hrát večer stolní hry, tak si je prostě nezahrajeme a čas vyplníme jinak - třeba si pustíme pohádku. Ještě větší smysl můžete řádu dát v okamžiku, kdy ho tvoříte společně s dětmi. Takže hurá na rodinnou poradu! Náš denní program k nahlédnutí ZDE

V rámci aktivit pro Kryštůfka jsme se rozhodli dělat i to, co dělají ve školce. Tedy nenechat ho jen hrát si v pokojíku (což by asi stejně nedělal), ale plánovat i jiné činnosti. Učíme se angličtinu, foukáme na flétničku, malujeme, zkoušíme číst a psát (zájem z jeho strany), cvičíme, učíme se básničky (díky ségra🙂), sejeme a sázíme. Během pár dní se chystám sepsat nějaký seznam aktivit, které se dají s dětmi v těchto dnech omezení provozovat. Včetně tipů na zajímavé aplikace a podobně. Jednu takovou už od nás určitě znáte🙂. Mrkněte do starších článků

A taky je čas načíst spoustu zajímavých knížek.

My s Lukym se snažíme dodělat resty, které máme (například webové stránky firmy, napsat pár článků na blog🙂). Ale samozřejmě jen nepracujeme - užíváme si i to, že jsme spolu doma🙂. Stále u nás platí, že nemáme televizi. Co jsme však udělali - objednali jsme si Netflix (teď na první měsíc zdarma!), HBO GO (zejména kvůli dětský pořadům a pohádkám, kterých na Netflixu tolik není), vytáhli jsme staré deskovky (asi nás čeká Dračí doupě!) a pořád ještě máme co dělat v domě. 

Je také nutné si říct, že přestože teď třeba trávíte čas všichni společně tak to neznamená, že musíte být společně neustále. Každý z nás potřebuje trochu času sám pro sebe a domácí karantény a izolace by neměly být výjimkou. Sama za sebe vím, že pokud nemám čas od času chvíli jen pro sebe a svoje aktivity, začínám být nervózní. Takže - povinně na samotku🙂. Já svou samotku trávím nejčastěji jógou, čtením, psaním a nebo svižnější procházkou. Luky tu svou třeba cvičením.

Velmi dobré rozhodnutí, které jsme udělali před pár dny bylo, že jsme přestali neustále sledovat co se děje. Vypnuli jsme rádio (posloucháme jen hudbu) a zprávy sledujeme tak 3x denně na vybraných webových stránkách. Chceme být v obraze, ale zároveň se aktivně bráníme hoaxům, spamům a zprávám, které vyvolávají jen negaci. Za sebe doporučuji sledovat forbes.cz, kde sepisují dobré věci, které se okolo nás dějí. Souhlasím, že na ty se poslední dobou trochu zapomíná. 

Díky za dočtení článku až do jeho konce a přeji vám, ať se dobrých věcí okolo vás děje co nejvíc! Za vaše tipy co dělat v domácím vězení budeme moc rádi! A na náš konkrétní denní program se můžete podívat TADY

Začni psát komentář...

Odešli