mikina_ii
25. lis 2019
1027 

Fascinující Omán

Vzhledem k svatební sezóně jsme naši dovolenou museli směřovat na pokročilejší podzim. Navíc z původního třítýdenního plánu cestovat po Vietnamu jsme se dostali na týden. A ten jsme chtěli maximálně využít - tedy kromě cestování si užít i zasloužený odpočinek. 14 dní před dovolenou nám padl o oka Omán. A ještě že tak!

Nakonec jsme zvolili zájezd od cestovní kanceláře Fischer. V Ománu nabízí několik hotelů v jižní oblasti Salála. Hotel, který jsme nakonec zvolili se jmenoval Juweira Boutique Hotel. Ten patří do komplexu Havana Salalah, který se rozprostírá na pobřeží Arabského moře, asi 30 kilometrů od města Salála. Do Havany patří také hotely Fanar a Rotana. A spousta krásných bungalovů. Řekla bych, že jsme vycestovali v pravý čas - na začátku listopadu začíná turistická sezóna a trvá zhruba do dubna/května. Končí obvykle před začátkem Ramadánu (duben/květen) a znovu začíná až v listopadu. V této oblasti totiž v červnu začíná tříměsíční období dešťů. Je to jediná část Ománu, kde vytrvaleji prší a prý se jedná o skutečný zážitek - hory a přilehlá poušť se zelenají, vyschlá koryta řek se pomalu zaplňují a prší každý den, často nepřetržitě. Salála a okolí se stávají turistickou destinací - tentokrát ale hlavně pro Araby, pro které je toto deštivé období doslova svátkem. 

Tip pro rodiče: Patříte-li k rodinám, které dávají přednost animačním programům, čilému ruchu a spoustě dalších dětí, doporučujeme využít hotel Fanar. Juweira je malý hotel spíš klidného charakteru, kde je prakticky víc personálu, než hostů. Je úžasný - od toho, jak vypadá, až po to, jaké jsou v něm služby. Můžete využívat all in i v hotelu Fanar. Párkrát jsme ale byli na večerní procházce okolo Fanaru a tam to skutečně žilo - na nás až moc. Navíc - připadalo mi, že pořád okolo hotelu slyším češtinu a polštinu. U hotelu Fanar mají také minizoo a najdete tam i malé krámky se suvenýry. Vzhledem k ceně je ale lepší nechat nákup suvenýrů spíš do města Salála nebo na letiště. 

Velbloudy potkáte všude - v poušti, ve městě, nebo třeba na dálnici u středových svodidel. Řidiči jsou k nim velmi obezřetní - jedná se o nesmírně drahé zvíře! Dokonce se pořádá jakási Miss velbloud a vítězného velblouda zařazuje Sultán do svého stáda. Jeho původní majitel se těší velkému společenskému uznání. A je to stejné, jako v každé Miss - umělé řasy, výplně v tlamičce a navoskovaná kopýtka🙂.

Kompletní povídání o Ománu, včetně zážitků s místním průvodcem (na kterého v případě zájmu ráda poskytnu kontakt), najdete na našem blogu https://www.hola-sova.com/post/_omán..

Začni psát komentář...

Odešli