mikina_ii
15. říj 2020
488 

Podzimní okénko o rýmičce a nachlazení

Je to tu a ještě o něco horší, než v letech minulých. Podzim, nachlazení, období chřipek a souběžně také nově období covidu, nárustu nemocných, unudlených dětí, chrchlajících dospělých.... Ale tak už dost🙂.  

Kdysi dávno jsem dělala rozhovor s panem doktorem Černým z ozdravovny Olivovna ohledně dětské imunity a o tom, jak ji posilovat. To byly Kýškovi tuším tak 2 - 3 roky.  Rozhovor to byl velmi poučný a musím říct, že jsem o něm velmi dlouho přemýšlela. Také proto, že jsme se v té době potkaly s Henoch-Schönleinovou purpurou, která často vzniká při častých infektech horních cest dýchacích. Začala jsem tedy mnohem víc přemýšlet o posilování imunity z dlouhodobého hlediska.  A kdyby vás zajímal ten rozhovor, najdete ho TADY

Vyvážená strava

Nejsme příznivci žádného extrémního "jídelního" proudu ani dietního režimu. Obecně bych řekla, že se snažíme jíst kvalitně a zdravě. Když mluvím o kvalitě, znamená to, že čteme etikety, pro maso chodíme k řezníkovi a od něj si bereme také prakticky jediné uzeniny, které jíme - šunku a slaninu. Zeleninu pěstujeme v rámci rodiny (díky babi!), ovoce taktéž. A pokud nejsme v sezóně, prostě ji kupujeme z různých zdrojů. 

V jídelníčku se nám se železnou pravidelností objevují luštěniny (alespoň 2x týdně), ryby (alespoň 1x týdně), každý den několik porcí ovoce a zeleniny, obiloviny ve formě kaší (jáhlová, pohanková, ovesná a další), zařazujeme ořechy a různá semínka, vyhýbáme se cukru a "špatným" tukům. A tím neříkám, že si občas nedáme kousek čokolády nebo nerozděláme pytlíček chipsů. Jen nad jídlem trochu přemýšlíme a snažíme se sledovat, co je pro nás dobré a co ne. Za předpokladu, že dodržujeme pravidlo různorodosti. 

Dostatek aktivního pohybu

A ještě ideálně na čerstvém vzduchu. Kýša navštěvuje (teda teď už spíš navštěvoval) jednou týdně sportovní kroužek a všichni společně se snažíme co nejčastějši vyrazit na procházku, kolo, zkrátka trávit společný čast aktivně. A taky doma trochu cvičíme. Moje jógová dvacetiminutovka ve zrychlené jedné minutě viz instagram nebo blog - z nějakého důvodu mi sem nejde umístit. 

Čistota, půl zdraví

Ruce! Kýšo ruce! Kýšo, umýt ruce! Ruce! A tak stále dokola. Nevím, jak je to možné, ale tuhle aktivitu stále ještě nemá automaticky, musíme mu ji stále připomínat. A prostě to budeme dělat, dokud se z toho automatika nestane. A asi je jasné proč🙂. Mezi naše občasné pomocníky taky patří nosní konvička. O tom, co to vlastně je a benefitech nechám raději vyprávět někoho jiného. Tak mrkněte TADY

Odpočinek

Odpočinek je u Kýši oříšek. Už zhruba ve dvou letech přestal spinkat po obědě, spánek bojkotuje ve školce a večer rozhodně nepadá v sedm hodin. Je to takový malý nespavec. Co se ale dá dělat? Zařadit alespoň odpočinkové aktivity, když už ne přímo spánek. Je to důležité nejen pro odpočinek, ale také pro zklidnění. Prohlížíme knížky, čteme, hodně využíváme Kouzelné čtení. Zkrátka aktivity, při kterých si Kryštof odpočine po obědě, když už nechce spinkat. 

Otužování

Nepředstavujte si, že se každý večer noříme do bazénku s ledovou vodou ve stylu Wim Hofa. Primárně jde o to, abychom Kýšu "nepřehřívali". Oblékáme s rozmyslem, často větráme, vycházky praktikujeme téměř za každého počasí. 

Sem tam vitamín navíc

Na podpoření imunity jsme zkoušeli mnohé - od různých želé bonbónků, multivitamínků, rakytníčků a podobných preparátů, až jsme se dopracovali ke Colostru. 

Z hlediska přirozeného posilování imunity mám tak pocit, že děláme maximum. Celý článek včetně informací k návštěvám lékaře, domácího "nastydlého" režimu a pár babských rad, co děláme, když to na nás přijde najdete na blogu https://www.hola-sova.com/post/podzimní-okénko-o-rýmičce-a-nachlazení..

Sledovat nás můžete také na instagramu https://www.instagram.com/holasovi/?hl=cs.. 

Začni psát komentář...

Odešli