nabertekurz
23. črc 2020
647 

13 let, počítačová hra a dobrodružství plné tajemství

Už jste si u nás na profilu mohli přečíst článek o možnostech, kterými mohou děti platit na internetu bez vlastní platební karty. Nyní Vám přinášíme autentickou zpověď chlapce, který měl svou první zkušenost s Paysafecard již ve 13 letech. Pro možnost jejího používání musel s kamarády navštívit místo, na které by ho dříve ani nenapadlo vstoupit. Co se mu honilo hlavou? Jaké měl motivace k používání? A jak se mu dařilo získat peníze?

"Když jsem byl v sedmý třídě, tak jsem začal hrát s kamarády hry ze steamu na počítači. Často jsme hry získali tím, že jsme poprosili rodiče, aby nám je koupili. Tím, že jsme hráli čím dál tím víc, tak tím více jsme přicházeli na možnosti, jak si hru ještě víc vychutnat. Jenže naše vychutnání hry bylo spojeno s penězi. Zrovna v tomto případě se jednalo o hru CSGO. Snažili jsme se mít lepší skiny než ostatní a aby to prostě lépe vypadalo. Problémem bylo to, že lepší skiny se dají pouze koupit anebo vyhrát v lootboxu. A tak jak jsme hráli, tak tím víc jsme chtěli lepší skiny. Rodiče nám ale na to nechtěli dávat peníze a museli jsme přijít na jiný způsob, jak peníze do steamu dát. 

Jednou přišel kamarád, že přišel na způsob, jak tam ty peníze dát, jednalo se o paysafeky. Získat paysafe card byl pro nás v tu dobu složitý úkol. V našem městě bylo pouze jedno místo, kde se daly karty sehnat, a to byla jedna z nejhorších hospod ve městě. Představa, že tam přijdeme my, jako děti, nás mrazila. Co kdyby se zeptali kde máme rodiče, nebo, že dokonce tady nemáme co dělat a zavolají na nás policii. To byly otázky, které se nám honili v hlavě. Poslali jsme tam teda toho nejstatečnějšího, aby to šel koupit. Překvapivě se nic nestalo a on vyšel jako náš hrdina. Po tomto jsme tam začali chodit pokaždé, když jsme chtěli dát peníze na steam, nebylo nic jednoduššího. Vždycky jsme měli obavy, jestli se něco nestane, ale nikde se nic nestalo, a dokonce na nás byli v hospodě milý. Byl to jednoduchý způsob, jak utrácet malé peníze a dávat je do hry. Stačilo říct rodičům, že si jdeme něco koupit a jestli nám nedají dvě stovky. 5 euro byla nejmenší částka, která šla na steam vložit, takže tyhle dvě stovky nám bohatě stačily. 

Časem jsme tam chodili už jako nic a dávali třeba 10 euro a někdy i 20. Krásné na tom bylo, že jediné, co stačilo k získání karty, byl účet na steamu a trocha odvahy. Problémy, co to ale stále přinášelo, bylo například to, že skiny v CSGO jsou drahé, hlavně ty dobré skiny. A tak jsme tyhle peníze utratili vlastně za nic. Pod vidinou výhry jsme za vložené peníze kupovali klíče za 50Kč do lootboxu a ty otvírali. Doufali jsme, že něco vyhrajeme. Takhle jsme s kamarády utratili na náš věk celkem hodně peněz, kdybychom spočítali všechny tyhle peníze, co jsme do toho za roky dali, tak by to bylo v tisících. A nejhorší na tom je, že většinou z toho nemáme už nic a hry pro nás nemají takovou hodnotu jako dříve." 

(L. 16 let)

HR: Někdy i chvilkové potěšení může s odstupem času vypadat jako ztráta peněz a cesty k potěšení někdy obnáší i to, že můžete udělat věci, které pro Vás nejsou příjemné. Rozvažujte nad tím jakou cenu, mimo finanční, musíte Vy nebo Vaše děti ještě zaplatit. 

Mějte pěkný den a Naberte kurz 🙂
Jana

www.nabertekurz.cz

Začni psát komentář...

Odešli