nabertekurz
19. dub 2023
96 

Prvky hazardu v počítačových hrách

Sází děti prostřednictvím počítačových her, aniž by o tom věděly? Jsou počítačové hry prvotním stimulem pro vznik patologického hráčství?

Mládež má k hazardu ze zákona přístup až od 18 let, nicméně pokud hraje určité počítačové hry, svět hazardu se jim tam zcela otevírá. Některé takové hry zpravidla umožňují uživateli získat virtuální předměty, tedy něco, co existuje pouze v dané hře, za což se ale platí reálnými penězi. Pokud hrajete například nějakou akční střílečku a rádi byste svou postavu ve hře obohatili o lepší vybavení, není problém, můžete jej koupit za reálné peníze. Jedná se v tomto případě o tzv. lootbox, neboli krabice s nějakou kořistí. Obsah lootboxu však není předem určen a tak člověk neví, co přesně v dané “truhle” bude. Nákup loot boxů ve hře má ovšem blízko k samotnému hazardu, což byl i důvod k jejich zákazu v některých státech jako je například Nizozemsko. 

V tuto chvíli neřešíme, jakou cestou jsou předměty získávány, zajímá nás, jestli je možné s nimi obchodovat – tj. měnit jejich majitelé, či je vyměňovat. Jakmile se objeví na trhu hra tohoto typu, téměř vzápětí vznikne řada webových portálů věnovaných hazardním hrám a zprostředkovávání výměn za úplatu. Nezletilý́ může také sázet přímo ve hře a dostává se tak k hazardu.
Není řečeno, že má pak daný hráč počítačové hry sklony k hazardu, nicméně se tak do světa hazardu dostává aniž by o tom často sám věděl.

Stejně i jako u hazardu, je třeba pracovat i u videoher s mantinely a to jak časovými tak právě finančními 🙂

Začni psát komentář...

Odešli