127 / 247
    můj první pokus o domácí punčák ke Staníkovým narozeninám

    Juuu mohla bych poprosit o recept???

    25. črc 2014

    Mnaaaam....jako toto je silná provokace 😀

    25. črc 2014

    Ten teda je 🙂 Nádhera 🙂

    25. črc 2014

    @kleous je to podle Vaňka, až budu mít chvilku, tak recept přepíšu

    25. črc 2014

    jsi fakt výborná cukrářka, smekám 🙂 boomba

    25. črc 2014

    @budlina1 moc děkuju, ale tenhle dort není těžký, jen to vypadá efektně🙂 já nikdy nechápala, jak tam dělají ty barevný pruhy a ono je to celý taaak jednoduchý, stačí jenom nahňácat😀

    25. črc 2014

    @oliinka_k fakt? vypadá, že je to složité, stejně jsi moooc šikovná 🙂 a ty dorty, a nejen je, fakt umíš krásně! .....já dneska delala dort red velvet a nějak se mi při chladnutí srazil, spadnul. no deš...ještě, že to pod krémem není vidět 🙂

    25. črc 2014

    @budlina1 red velvet si pořád říkám, že udělám a ještě na něj zatím nedošlo...budu se muset polepšit🙂 no taky ne vždycky je posvícení...naposled minulý týden, když jsem dělala dortíky pro Olí, tak mi ztuhla želatina dřív, než jsem ji stihla smíchat s tím krémem a já blbec ji tam do toho nalila, jestli se tomu tak vůbec dá říkat...takže jsem v tom měla cucky jako k..a, ale pak jsem si vzpomněla na máminu radu a ve vodní lázni jsem to celý zahřála a povedlo se🙂 ale jak jsem se bála, aby to neudělalo neplechu s vyšlehanou smetanou a správně to zatuhlo, ti ani nemusím říkat🙂

    25. črc 2014

    @oliinka_k 🙂 🙂 🙂 stane se 🙂 ale jsi dobrá, že sis takhle poradila 🙂

    25. črc 2014

    @oliinka_k - prosím o receptík... Miluju punčák.

    16. srp 2014

    @kleous
    @helcenka

    suroviny na korpus:
    12 vajec
    330g cukru krupice
    400g hladké mouky
    100 ml oleje
    1 vanilkový cukr
    1 prášek do pečiva

    suroviny na punčový rozvar:
    1l vody
    750g cukru krupice
    100ml rumu
    2 lžíce ovoželu
    žluté a červené sypké potravinářské barvivo

    suroviny na dokončení:
    200g jahodového nebo meruňkového džemu
    300g čokoládové polevy

    Postup na korpus:
    Vejce ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do husté pěny. Mouku smícháme s kypřícím práškem. ručně ji po částech vmícháme do vaječné hmoty. Nakonec tenkým pramínkem vlijeme olej a pečlivě promícháme.
    Těsto rozlijeme do dvou dortových forem vyložených pečícím papírem do výše 3/4. Pečeme v troubě rozehřáté na 160°C 30 minut. Upečené korpusy vyjmeme z trouby a formy otočíme dnem vzhůru, aby se korpusy srovnaly. Necháme je vychladnout. Vychladlé korpusy opatrně vyjmeme z formy.

    Postup na rozvar:
    Cukr nasypeme do hrnce s vodou a necháme přejít varem. Přidáme ovožel a necháme povařit dvě minuty. Nakonec přilijeme rum a už nevaříme. Rozvar rozdělíme na dvě stejné části a každou obarvíme jinou barvou.

    Dokončení:
    Jeden korpus rozřízneme podélně napůl a každou polovinu namažeme džemem na řezné straně.
    Jednu polovinu položíme do čisté formy, druhou necháme stranou, použijeme ji na přikrytí dortu.
    Druhý korpus rozřízneme na čtyři soustředné kruhy, které rozřízneme v polovině. První a třetí kruh namočíme do ještě horkého žlutého cukrového rozvaru a druhý a čtvrtý do červeného rozvaru. Kruhy musí nasáknout veškerý rozvar. Pokud se korpus rozlomí, nevadí to, seskládáme ho do formy, tak jak by měl být. Hotové obarvené kruhy sesadíme do dortové formy podle velikosti na připravený korpus s džemem. Přiklopíme posledním korpusem namazanou stranou dolů.
    Hotový dort zatížíme prkýnkem, na které položíme hrnec naplněný vodou, aby se všechny korpusy spojily dohromady. Necháme odležet v lednici alespoň 6 hodin.
    Druhý den formu s dortem otočíme dnem vzhůru, formu sejmeme, dort lehce potřeme džemem a potáhneme rozpuštěnou čokoládou. Necháme vychladit.

    16. srp 2014