148 / 247
    Hruškovo-čokoládovo-ricottový koláč podle zářijového Apetitu

    teeeda Olí, ten se ti mooc povedl 🙂 krásné fotky

    15. zář 2014

    Na těsto:
    150g hladké mouky
    55g moučkového cukru
    30g mletých mandlí
    25g kakaa
    špetka soli
    130g vychlazeného másla
    1 žloutek

    Na náplň a drobenku:
    110g mandlí, loupaných
    110g krupicového cukru
    500g ricotty
    30ml muškátového vína
    1 vejce
    najemno nastrouhaná pomerančová kůra
    šťáva z 1/2 pomeranče
    100 tmavé čokolády, nadrobno nakrájené
    2 zralé hrušky máslovky, nakrájené každá na 5-6 klínků
    20g hladké mouky
    10g změklého másla

    Na těsto promíchejte suché přísady, pak přidejte máslo a poté žloutek. Vypracované těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu odpočívat do lednice.
    Na mírně pomoučněném vále rozválejte těsto a pak jím vyložte dno a stěny koláčové formy o průměru 24 cm. Dejte znovu na hodinu do lednice.
    Předehřejte troubu na 180°C. Dno těsta propíchejte vidličkou a pak pečte vyložené pečícím papírem a zatížené luštěninami asi 6-8 minut, aby okraje mírně ztmavly a zkřupavěly. Odstraňte papír a zátěž a pečte, aby dno bylo křupavé 4-5 minut, pak odložte.
    Mandle umelte s cukrem v robotu nahrubo. Pak čtvrtinu směsi odložte do misky. Do nádoby robotu přidejte ricottu, víno, vejce, pomerančovou kůru a šťávu a vše zamíchejte. Přidejte čokoládu a náplň naneste na korpus a poklaďte hruškami.
    Do odložených mandlí vmíchejte mouku a máslo a zpracujte na drobenku. Posypte jí hrušky a pečte, aby drobenka zezlátla a náplň ztuhla ( 40-45 minut )

    15. zář 2014

    @budlina1 jéé, moc děkuju🙂 ale jsem z něj nějak zklamaná...vzhled převyšuje chuť, alespoň pro mě...je dobrý, ale čekala jsem od něj malinko víc...☹

    15. zář 2014

    @oliinka_k no jako já z něj také nebyla úplně odvařená! první den mi vůbec nějak nechutnal, druhý den po uležení už chutnal líp, ale třeba mojí babičce a tetě chutnal moc- že si ho už pekly doma! ale za mě, také po druhé ho péct nebudu...

    15. zář 2014

    @budlina1 no tak nějak...vypadá úžasně, ale měla jsem už větší chuťový bomby, Vašek to má taky tak...a přijde mi, že ty mandle by klidně mohly být jenom nahoře v drobence, docela mi v tý náplni vadí...

    15. zář 2014

    @oliinka_k to souhlasím, už jsem také jedla větší bomby 🙂 ale vyzkoušet jsem ho musela 🙂

    15. zář 2014

    @budlina1 fotka mě taky hodně nalákala🙂

    15. zář 2014

    @oliinka_k
    @budlina1
    Holky, tak vás tedy zklamal, jo ☹ ? Mně právě už nalákala Bára, svojí krásnou fotkou, tak jsem si říkala, jaká to bude dobrota ......
    Jinak vypadá samozřejmě krásně 🙂

    16. zář 2014

    @steffa no jako musím říct, že já bych ho už nepekla po druhé...ale jak jsem psala, třeba mojí babí a tetě chutnal moc, že si ho hned upekly doma znova!

    16. zář 2014

    @budlina1 Jasně, každý má jiné chutě...... Tak zařadim do seznamu někam naspod, až nebude co dělat 😀

    16. zář 2014

    @budlina1 tak jsi měla pravdu, druhý den je opravdu mnohem lepší, už jsem ho vzala na milost🙂

    16. zář 2014