240 / 247
    Špenátový quiche

    vynikající recept podle blogu http://www.foodlover.cz/2013/04/spenatovy-quich...

    Ingredince:
    175 g hladké mouky
    100 g studeného másla
    1 žloutek
    špetka soli
    4 lžíce studené vody
    Náplň:
    250 g čerstvých špenátových listů
    100 g ementálu nebo goudy
    2 až 3 prošlehaná vejce (podle toho, jak velkou máte formu)
    1 kelímek smetany ke šlehání (33 %)
    Sůl, pepř

    Postup:
    1. Těsto na quiche se dobře připravuje v robotu (jde to ale i v ruce - nejdříve si vytvoříme prsty drobenku, a potom vše rychle zpracujeme v kouli těsta). Do robotu dáme mouku, máslo, žloutek, sůl a 4 lžíce studené vody a krátce promixujeme dlouhými ostrými noži. Směs pak připomíná drobenku. Nasypeme ji na lehce pomoučněný vál a ručně spojíme do těsta. Pracujeme rychle a příliš těsto nehněteme, protože by pak bylo moc tuhé.
    2. Předehřejeme troubu na 200°C. těsto vyválíme na pomoučněném válu dotenka. Namotáme si ho na váleček, rozvineme ho do formy a prsty vtiskneme. Okraje necháme spíš vyšší, protože během pečení se těsto trochu speče a okraje se tak o maličko sníží. Těsto propícháme vidličkou a dáme ho na 10 minut chladit do lednice.
    3. Na těsto položíme kus pečícího papíru, vsypeme na něj hrst suchých fazolí jako zátěž a dáme do trouby. Pečeme 15 minut, pak sundáme fazole a pečící papír a pečeme ještě 5 minut, až je povrch jemně zlatavý.
    4. Mezitím si připravíme náplň. Špenát opereme ve studené vodě a vařící vodou spaříme, špenát nijak nepředvařujeme. Spařený špenát si jemně na prkénku posekáme, v míse osolíme opepříme, nastrouháme k němu sýr, přilijeme smetanu a lehce prošlehaná vejce.
    5. Směsí přelijeme těsto ve formě. Teplotu v troubě snížíme na 190°C. Pečeme 25 minut, až náplň začne zlátnout. Než quiche vyndáme z formy, necháme ho dobře vychladnout. Je dobrý teplý i studený.

    24. kvě 2015