patane
17. črc 2018
566 

S dětmi ve Vídni

Po Paříži Vídeň. Tentokrát dvakrát více dětí a stejně dospělých. Já, sestra a čtyři děti, nejmladší čerstvě tříletá, nejstarší skoro sedmiletá. Celkem jsme strávili ve Vídni tři dny a bylo to tak akorát. 

Cesta

Jeli jsme z Brna vlakem společnosti Regiojet. Cesta trvá hodinu a půl a jednou nám vyšlo  i luxusní dětské kupé. 

Ubytování

Opět jsme se spolehli na Airbnb a našli si byt. V centru nám byty připadaly dost předražené, a tak jsme si našli byt jednu stanici od Schonbrunnu. Vždy si vybíráme byty v blízkosti metra, protože doprava metrem nám přijde s dětmi nejlepší. 

Metro

Vídeň nabízí širokou paletu jízdenek. Jedna jízda stojí 2, 40, ale dají se koupit jízdenky na 24 hodin, 48 hodin a podobně. Děti do 6 let mají jízdné zdarma. Děti od šesti do patnácti platí za jízdenku 1, 40. Pro děti nejsou bohužel žádné denní nebo dvoudenní jízdenky k dispozici.

Schonbrunn

V schonbrunnském parku jsme strávili jedno krásné odpoledne. Jeho součástí je i zoologická zahrada (platí se zvláť) a bludiště s dětským hřištěm, kam také musíte zaplatit vstupné. Kromě dětského hřiště je v areálu i minibludiště se spoustou drobností pro děti jako je zvonkohra nebo fontánky. Klasické bludiště je drsné. Šli jsme ho 3krát a nemohli se dobrat středu. Nakonec jsme tedy porušili pravidla fair play a prolezli dírou v keři a nakonec se dobrali středu.

Prater

Kapitola sama pro sebe. My tam strávili skoro celý den. Prater je o dost méně kýčovitý a rozhodně méně uřvaný než Matějská pouť. Působí dost starosvětsky a to já mám ráda.  Nikde jsme se nedočetli v kolik se Prater otvírá. Dorazili jsme v půl desáté, ale první atrakce se otevíraly až v deset. Většina až v jedenáct hodin. Neplatí se vstupné, platíte pouze za atrakce. Nejlevnější jsou za 2, 50, ty dražší za 4 až 5 eur. Kolik stojí horské dráhy a atrakce pro dospělé nevím. Škála atrakcí je skutečně pestrá. My měli limit, který jsme nechtěli překročit a přestože byl poměrně velkorysý, velmi jsme se mu přiblížili. Mrzelo mě, že jsem nepřesvědčila starší děti k návstěvě klasického domu hrůzy, kam jsem se sama chtěla podívat, ale zase jsem to nechtěla lámat přes koleno. Kromě  rychlých občerstvení jsou v Pratru i klasické restaurace. My byli paradoxně ve Vídni v restauraci Švýcarský dvůr a mohu ji jen doporučit. Vídeňský řízek byla velká dobrota. 

Ač jsme v Pratru strávili skoro celý den, odchod se samozřejmě neobešel bez slz a záchvatu vzteku a dožadování se té úplně poslední atrakce

Dům moře

Dům moře je jedenáctipatrová budova s obřími akvárii. Kromě ryb jsou ale k vidění i různí plazi, pavouci, ptáci nebo drobné opičky. V jednom patře mají  něco na způsob pražské indonéské džungle. Opičky a ptáci jsou vám na dosah ruky.  Děti nejvíc fascinovalo akvárium s medůzami a k vidění byli opravdu obrovití hadi, ze kterých se může slabým povahám dělat až nevolno. 

Centrum

Navštívili jsme i centrum Vídně kolem katedrály sv. Štěpána. Ale pobyli jsme tam jen chvilku. Byla tam spousta turistů a prodírat se davy se čtyřmi dětmi není to pravé ořechové. Pokud máte malé děti, centru se vyhněte. Pro děti tam není nic zajímavého. My chtěli děti vzít na sachr k Sachrovi, ale nekonec to byl propadák. Ač čokoládový, děti nějak nenadchl. 

Hřiště

Ve Vídni je spousta hřiť. My měli jedno kousek od bytu a chodili tam vždy večer. Na webu mapy.cz jsou hřiště i v cizích metropolích přehledně vyznačená. 

                                                            Schonbrunn

                                                                        Prater

                                                                            Prater

                                                                Haus des Meeres

                                                                Haus des Meeres

                                                                Haus des Meeres

Začni psát komentář...

Odešli