patron_deti
27. led 2020
628 

Výzva letních prázdnin

Máme teprve leden a já už řeším prázdniny. Ty velké, letní. 

U nás je rok v zásadě rozdělený na 2 klíčové body - Vánoce a letní prázdniny, protože obě tato období jsou vždy náročná, ač z pohledu financí, tak z pohledu sil🙂 Takže teď je na řadě léto. 

Bohužel patřím mezi ty, které nemají babičky a celkově je to s hlídáním v rámci rodiny složité, takže pokud jste na tom podobně, moc dobře víte, že zajistit 2 měsíce letního programu pro děti, je každoroční organizační i finanční výzva!  A dvojnásobná, pokud mají Vaše děti zcela odlišné zájmy a věk. Je fakt, že nabídka je pestrá a docela široká, ale chce to začít rychle hledat a ještě rychleji přihlašovat, protože to, co skutečně stojí za to, je brzy plné. A taky někdy dražší, u nás jsou to tradičně tábory s koňmi. které miluje moje dcera. 

Já ale vždycky říkám, že léto patří nejen dětem, ale i maminkám. To, že děti jezdí na prázdniny mimo domov, je totiž moc důležité pro ně i pro nás. I když děti milujeme, není nic lepšího, než když se děti mají skvěle a my máme také trochu prostoru pro sebe. A je potřeba si od nich i odpočinout, odstoupit od každodennosti a nabrat sílu na cokoliv nás čeká. 

A když nemáte finanční možnosti Vaše děti vyslat vstříc zážitkům a zkušenostem, věřte, že nic není ztraceno. Pokud jste Vy, případně maminka ve Vašem v okolí, ve složité životní situaci, můžete se obrátit na nás a poslat si žádost o podporu pro Vaše dítě https://patrondeti.cz/zadost/. A pokud si nebudete vědět se žádostí rady, poradí Vám koordinátor Honza na chatu nebo emailu info@patrondeti.cz

Šťastné děti, šťastná matka, ale spolehlivě to platí i obráceně. A společně můžeme zvládnout oboje🙂 

Petra

Zajímalo by mě, zda ze zákona má rodič nárok na čerpání dovolené v době letních prázdnin, aby mohl zajistit péči o nezaopatřené dítě?

3. únor 2020

Zdravím Vás. Dovolenou a podmínky jejího čerpání je vhodné vždy řešit se zaměstnavatelem. Ve výjimečných případech lze zažádat o možnost čerpání tzv. ošetřovného při péči o dítě do 10 let z důvodu uzavření dětského výchovného zařízení, nicméně to se uplatňuje spíše tam, kde došlo k neočekávanému uzavření školy/školky, což u letních prázdnin neplatí. Více si můžete prostudovat zde: https://www.cssz.cz/web/cz/osetrovne. Fajn den. Petra

4. únor 2020

Začni psát komentář...

Odešli