petuliiik01
26. říj 2022
259 

Už chodím na nočník!

Kdy a jak začít s učením na nočník? To je velmi individuální a každý rodič by měl vycítit, kdy je ta správná doba začít. Nejde ani tak o šikovnost, jako o uvědomění si svého těla a zajištění kontroly nad ním. Nejlepší je, když dítě dojde k přesvědčení, že mokrá plenka nebo prádlo není nic extra a začne chtít chodit na nočník samo od sebe. Pokud je dítě v této fázi, je téměř vyhráno.

Zásadním bodem pro vytvoření správných návyků je komunikace. Dětem bychom měli vysvětlit k čemu je nočník, najít benefity toho být bez plen a motivovat jej. Nehody bývají nepříjemné pro všechny, ale k učení na nočník to patří a není třeba děti kárat nebo trestat. Zaměřte se na prevenci a raději děti vyrušte od hry se slovy „Je čas jít na nočník“. Forma otázky „Chceš jít na nočník?“ se v praxi příliš neosvědčila.

Nočník by měl mít doma své místo. Ačkoliv se vám zdá jako dobrý nápad dát nočník do obýváku k televizi, nedělejte to. Vykonávání potřeby si dítě potřebuje uvědomovat a je to spojeno s odchodem na klidné a určené místo, kde se vykoná potřeba a s ní spojené úkony a odchází se.

Nočníků je na trhu spoustu a teď vám napíši několik detailů, kterými se mohou lišit:

MATERIÁL – vybírejte nočník z kvalitního a pevného plastu – výhodou je jednoduchá údržba.

VZHLED - zde se výrobci vyřádili. Kromě klasického tvaru můžete vybírat různá zvířátka, nočník s polepy a mezi dražšími můžete najít i nočníky v podobě malých toalet. Malé toalety nabízejí i tlačítko se zvukem spláchnutí.

ANATOMICKÝ TVAR – ergonomicky tvarovaný nočník je pro děti pohodlnější. Obvykle bývá i vyšší a dětem se z něj lépe vstává.

VYJÍMATELNÁ ČÁST – Nočníky s vyjímatelnou částí jsou velmi praktické pro vynášení a údržbu.

CESTOVNÍ NOČNÍK – ocení jej rodiče dětí při cestování na dovolenou nebo i do přírody. Některé děti mají problém vykonat potřebu v přírodě nebo na neznámých místech. Cestovní nočník je skladný a dá se snadno přenášet. Součástí balení bývá ochranný obal, který usnadňuje přenášení.

ADAPTÉR – Jedná se o redukční prkénko na klasickou toaletu. Některé nočníky z vyšších řad lze použít ve více variantách – jako nočník i jako adaptér na klasický záchod.

Cesta k odplenkování dítěte je někdy dlouhá a ne zrovna jednoduchá. Občas je potřeba mnoho trpělivosti a vytrvalosti. Co je však důležité – pokud vidíte světlo na konci tunelu, nevzdávejte to! Na druhou stranu pokud zjistíte, že to nejde, nelamte to přes koleno, dejte si oddych a za pár týdnů či měsíců to vyzkoušejte znovu. Zpravidla to potom jde samo a rodiče ani neví, jak se ten převrat vlastně stal.

TIP: Zúčastněte se soutěže o nočník Fisher-Price 🤩 Více informací najdete již brzy u mě na profilu 🤩

Přeji hodně úspěchů se zvládnutím tohoto velkého milníku u vašich dětí.

#fisherprice

Autor komentář smazal
27. říj 2022

Začni psát komentář...

Odešli