Jaké potraviny by neměly chybět v jídelníčku vašich dětí
Návyky, které si osvojíte v dětství, si často nesete až do dospělosti. Proto je nanejvýš důležité začít dbát o pestrost jídelníčku vašich dětí už od útlého věku. Jaké potraviny by v něm rozhodně neměly chybět?
Jídelníček vašich dětí by měl obsahovat zástupce všech skupin potravin, tedy od obilovin přes zeleninu, ovoce, maso, ryby, vejce a mléčné výrobky až po tuky, oleje, ořechy a luštěniny. Zapomínat byste neměli ani vhodný pitný režim. Víte ale, proč jsou které potraviny pro děti tak důležité?

Ovoce
Ovoce je pro děti často mnohem přitažlivější než zelenina. Platí ale, že by ho měli sníst méně, už jen díky vyšší energetické hodnotě a jednoduchých sacharidech. Ovoce se nicméně postará o vitamíny i pestré barvy na talíři.
Malý tip: děti pravděpodobněji sní ovoce, které předem nakrájíte, než když jim ho dáte vcelku.
Zelenina
Děti zeleninu často odmítají a určitě jste i vy sami měli nějakou opravdu neoblíbenou. Děti od 4 let by přitom měly jíst zeleninu čtyřikrát denně. Nenuťte je jíst všechno. Ideální však je, pokud do jídel dostanete různě barevnou zeleninu, každá se totiž stará o něco jiného.
Nejčastěji dětem chybí zelené druhy zeleniny, které jsou důležité pro tvorbu červených krvinek. Zkuste proto do polívek či na talíř občas propašovat zelenou papriku, špenát, brokolici či hrst petrželky. Možná vás nakonec děti překvapí a sní plný regál zeleniny!
Mléčné výrobky
Mléčné výrobky jsou skvělým zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálních látek, které jsou důležité pro správný vývoj kostry, ale i posílení imunitního systému a silné svaly. Různé mléčné výrobky obsahují také rozdílné mléčné kultury, proto je pravidelně střídejte a kombinujte.
Nezapomeňte ani na tyto potraviny
- Obiloviny obsahují sacharidy, které dětem dodají energii, vitamín B, vlákninu i minerální látky. Obsah živin se různí podle druhu obiloviny, mezi nutričně výživné patří například oves, špalda, žito, pšenice, pohanka a quinoa.
- Ryby jsou nepostradatelným zdrojem omega-3 mastných kyselin, tak důležitých pro růst a vývoj. Ty vedle ryb najdete v lněném a řepkovém oleji nebo v pšeničných klíčcích.
- Luštěniny obsahují kvalitní bílkoviny, řadu minerálních látek i vitamínů. Děti většinou mají nejraději máslové fazole, cizrnu a červenou čočku.
- Tmavé maso, například hovězí či telecí, je bohaté na železo a další prospěšné látky. Zkuste ho třeba jako masové koule v rajské omáčce.
- Sladkosti do dětského jídelníčku určitě taky patří. Měly by však být příležitostným ozvláštněním, určitě ne masivní složkou jídelníčku.
Všechny vitamíny na jednom místě
Je vaše dítě vybíravé? Pravděpodobně za to může přirozená opatrnost k neznámým potravinám. Říká se, že nové jídlo je potřeba dětem předložit přibližně 10x, než ho přijmou. Rodičům tak nezbývá než se obrnit trpělivostí a prostorným špajzem.
Pestrý jídelníček znamená pestrou škálu surovin. Místo toho, abyste je hledali po celé kuchyni, si v bytě vynahraďte prostor, kde budete mít vše přehledně na jednom místě. Správně skladované potraviny navíc vydrží déle, takže je budete mít po ruce, až se po nich děti začnou ptát. Nezapomeňte proto na bytelné skladové regály, budou bedlivě střežit vše, co na ně položíte.
Doporučujeme
Začni psát komentář...

