Když vepřové, tak české!
Nový rok přinesl řadu změn v označování potravin, na které jsme my, spotřebitelé, čekali celou řadu let. Jedná se o nové, srozumitelnější informování zákazníka o konkrétních potravinách, jejich složení nebo třeba zemi původu.
Čeští spotřebitelé byli až doposud často mylně informováni o řadě skutečností týkajících se potravin, které nakupovali. To, co bylo na potravinách uváděno, nebylo vždy přesné a už vůbec ne čitelné. Nyní musí být písmo větší, čitelnější, supermarkety mají nově povinnost informovat o pěti zemích největších dodavatelů zboží a od dubna letošního roku se dočteme doposud často těžko dohledatelné informace o zemi původu vepřového masa.

V tuzemsku je vepřové maso sice nejprodávanější, přesto bylo možné zjistit zemi původu pouze u masa hovězího. Na balíčcích ostatního masa byla uvedena pouze země, kde proběhla s masem poslední výrobní operace – například kde bylo baleno.
Nově se tedy dočtete, kde se konkrétní zvíře narodilo, kde bylo vykrmeno a kde následně poraženo. Tyto informace můžeme označit za rodný list každého prasete.
Pro mnohé bude překvapivé zjištění, jací jsou prasata cestovatelé. Není výjimka, že se sele narodí v Dánsku, je vykrmeno v Německu, poraženo v Polsku a maso prodáváno u nás. Nacestované kilometry znamenají pro prase poměrně vysokou psychickou, ale mnohdy i fyzickou zátěž. Pomineme-li nepohodu zvířat, projeví se mnohahodinový transport zejména v kvalitě masa.
Pokud jste příznivci masa a chcete eliminovat stresování zvířat před porážkou, sáhněte po mase z českého chovu. Jedním z mnoha argumentů, proč být v tomto ohledu patriot, je - vedle pohody zvířat - i fakt, že jsou tuzemské chovy prasat bedlivě kontrolovány. Můžeme se tak pochlubit masem, které neobsahuje antibiotika, hormony nebo dioxiny – jak se v řadě případů stalo v okolních státech.
V poslední době jste se i vy mohli setkat s masem, které je cítit kančím pachem. Jedná se o maso ze zemí zejména západní Evropy, kde se začíná ustupovat od kastrace kanců. To s sebou nese neblahý efekt – výskyt kančího pachu. Protože se k nám dováží téměř polovina vepřového masa, určitě je mezi ním i to z nekastrovaných kanců.
Nově zavedenými pravidly v označování vepřového masa se tak stáváme více svými pány – můžeme dát supermarketům jasně najevo, že máme zájem o české potraviny. Doposud byla většina v tuzemsku prodávaného masa označována jako české nebo pocházející od českých dodavatelů. Tyto pojmy však neznamenají, že jsou tyto suroviny od českých výrobců – chovatelů, ale pouze od českých překupníků. Obchodníci tak využívali vlnu zájmu o české potraviny, která se v poslední době zvedla. Nyní se ale dozvíme skutečnou pravdu.

Pro většinu z nás již není rozhodující pouze cena a kvalita potravin je považována za standard. Přemýšlejme, koho koupí konkrétní potraviny podporujeme a koho zaměstnáváme… Je to jen na nás!
Zdroj: Svaz chovatelů prasat, z. s.
BOX:
Víte, že...
…v Česku ročně vyrobíme 358 tisíc tun vepřového masa a sníme ho 575 tisíc tun? To znamená, že pro zabezpečení dostatku je ročně třeba 40 % masa dovézt.
…každý Čech, včetně kojenců, sní ročně 41 kilogramů vepřového masa a z toho plnou polovinu ve formě masných výrobků - nejčastěji uzenin?
…prase je schopné růst rychlostí až 1,5 kg za den?
Doporučujeme
Začni psát komentář...

