icon
avatar
pr_clanek
9. únor 2015

Maso pro naše děti

Maso je cenný zdroj bílkovin, které jsou základním stavebním materiálem nových buněk. Proto bychom jeho konzumaci - obzvlášť během těhotenství - rozhodně neměly zanedbávat. Například vepřové maso je kromě bílkovin také cenným zdrojem železa, vitaminu B12 nebo zinku. Sáhneme-li po libovém vepřovém mase, určitě neuděláme chybu – právě naopak.

Odborníci se shodují, že konzumace masa je pro lidský organismus velmi důležitá a v období těhotenství nebo u malých dětí dokonce téměř nezbytná. Ještě nedávno jsme slýchali, že jsou zdravé pouze rostlinné tuky, ale nyní se ukazuje, že je pravdou opak.

Například v USA je nejnovější trend dávat přednost tukům živočišného původu, ovšem pamatujme na pravidlo „Všeho s mírou“.

U libových částí vepřového, jakou je například kýta, je možné hovořit dokonce o mase dietním. S nadsázkou se dá říci, že se jedná o nový druh bílého masa, jak je označováno například ve zmiňovaných Spojených státech amerických.

To, že by maso měly jíst těhotné ženy a malé děti, ví už dnes asi každý. Aby si na mase opravdu pochutnali, je třeba, aby bylo co nejčerstvější. Víte ale, kolik kilometrů zvířata před porážkou nacestovala nebo bylo-li již maso zmraženo…?

Pokud chceme kvalitní vepřové maso, jistě neuděláme chybu, sáhneme-li po mase od českého chovatele. Přísné kontroly českých chovů přinášejí své ovoce: nyní se můžeme pochlubit tím, že – na rozdíl od jiných zemí, západní Evropu nevyjímaje – se v české produkci vepřového masa neobjevily žádné problémy z hlediska výskytu hormonů, antibiotik nebo dioxinů.

Marketingovým tahem řady supermarketů je využití popularity českých potravin. Původ mnoha takto označovaných potravin je však sporný. V tomto ohledu se blýská na lepší časy, neboť od letošního dubna bude platit nová povinnost označování masa – na etiketách se brzy dočteme, kde se prase narodilo, kde bylo vykrmeno a v jaké zemi bylo poraženo. Teprve pak si bude moci každý zákazník skutečně svobodně vybrat mezi českým nebo zahraničním masem, a bránit se tak nekvalitním potravinám.

Po dlouhé době se ukazuje, že je vepřové maso zdravé a jeho popularita stále stoupá.

Pro více informací Svaz schovatelů prasat doporučuje: www.ceske-veprove.cz.

Svaz chovatelů prasat, z.s.

Začni psát komentář...

sticker
Odešli