Nejlepší potraviny pro posílení imunity: Co zařadit do jídelníčku právě teď?
V této době je nesmírně důležité posílit imunitu. Velmi účinnou pomocí je řada potravin, které mají velký potenciál podpořit vaši obranyschopnost v boji s viry. Potraviny na imunitu by se tedy měly v současnosti stát nedílnou součástí vašeho jídelníčku. Existuje jich pestrá škála, připomeneme si ty s největším významem.

Tmavá listová zelenina
Jako potravina na posílení imunity je velice užitečná tmavá listová zelenina, například špenát, rukola či kapusta. Zde je ve hře velký obsah vitamínů A a C a také zinku, i ten pozitivně ovlivňuje fungování imunity. Rukola se dá využít v salátech, stejně tak špenátové listy vás nasytí i syrové, nebo samozřejmě můžete připravit špenát klasicky k masu. Růžičková kapusta se dá zlehka ohřát na páře. Zkuste také brokolici, která se vyznačuje vysokým obsahem vitamínů C a také A, který také zvyšuje přirozenou schopnost poradit si s nemocemi.
Abyste zachovali maximální obsah vitamínů, je nejlepší úpravou krátké vaření na páře. Můžete si udělat salát z brokolice vařené na páře, k rozkrájeným růžičkám přidat například hrášek, kukuřici, baby karotku, kukuřici, přidat lze i trochu prolisovaného česneku a zlehka promíchat.
Citrusy
Neměli byste zapomínat na citrusy. Pomeranče, citrony, grapefruity, mandarinky, pomela. Velmi důležité je, že toto ovoce obsahuje velké množství vitamínu C, který pomáhá proti virovým a bakteriálním onemocněním, působí i protizánětlivě. Zkuste si proto vymačkat čerstvou pomerančovou šťávou a vypít ji k snídani. Variantou je i citronová šťáva, kterou si můžete dát rozředěnou vlažnou vodou přímo ráno nalačno. Kromě toho, že vás nadopuje vitamínem, rozproudí i metabolismus.

Koncentrované šťávy jsou nejvhodnějším způsobem, jak citrusy konzumovat coby potraviny na imunitu. Také si můžete připravit ovocný salát z citrusů nebo citrusy použít do smoothie. Obrovský nášup vitamínu C vám zajistí i kiwi. Do potravin na imunitu patří i avokádo, které obsahuje aminokyseliny regenerující imunitní buňky.
Česnek
Vynikajícím bojovníkem proti chorobám je česnek. Považuje se za přírodní antibiotikum, působí protizánětlivě, antibakteriálně, antiviroticky, což zajišťuje látka alicin, která podporuje lepší odpověď imunitních buněk.

Pokud je pro vás chuť a vůně syrového česneku příliš silná, zkuste ho lehce orestovat na oleji na pánvičce. Samozřejmě je ale nejúčinnější česnek syrový třeba nasekaný nadrobno v salátech.
Celozrnné obiloviny
Celozrnné potraviny obsahují velké množství betaglukanů na podporu imunity. Ty se nachází ve slupkách obilovin, proto je vhodnější používat k pečení právě celozrnnou mouku, konzumovat celozrnné pečivo a těstoviny, ale i celozrnnou rýži. Když se totiž vymílá bílá mouka, dojde k odstranění slupek a množství betaglukanů tím klesá na velmi nízkou úroveň.

Přitom betaglukany patří k aktivátorům makrofágů - imunologických buněk - a tím vám mohou v této době pomoci. Přečtete si o betaglukanech více zde.
Houby
Samostatnou kapitolou jsou potraviny na posílení imunity v podobě hub. Určitě je správným rozhodnutím konzumace hlívy ústřičné, shiitake či enoki, které můžete přidávat do pokrmů. Třeba falešná dršťková polévka nebo guláš z hlívy jsou skvělá jídla, enoki se hodí syrová do salátů, shiitake do asijských polévek.

Potom zde máme medicinální houby jako reishi (lesklokorka lesklá) a cordyceps (housenice čínská), které jsou vhodné užívat ve formě extraktů. I u hub funguje mechanismus podpory imunity pomocí vysokého obsahu betaglukanů, které aktivují činnost makrofágů, buněk, které tvoří první linii v boji s viry bakteriemi. Obsahují ale i další zdraví prospěšné látky.
Fermentovaná zelenina
Správnou volbou pro aktivaci imunitního systému jsou fermentované potraviny, tedy kysané zelí, nakládaná zelenina nebo asijské kimchi.

Dříve bývaly fermentované potraviny základem zimního jídelníčku, kdy není k dispozici čerstvá zelenina, proto lahve fermentovaného zelí sloužily k pokrytí zimních potřeb vitamínů. Fermentace totiž napomáhá nejenom trávení, ale taky rozehřívá metabolismus celkově.
Mořské ryby
Pro účinné posílení imunity je nutné konzumovat také potraviny s dostatkem vitamínu D. Nejvíce ho najdete v tučných rybách, takže jíst v těchto dnech například pokrmy s lososem nebo tuňákem je rozhodně namístě. Tuňák nebo sardinky obsahují rovněž hodně selenu - prvku, který také podporuje obranyschopnost.

V neposlední řadě jsou u všech těchto ryb ve hře i omega-3 mastné kyseliny, které také zlepšují imunitu. Další volbou plnou vitamínu D jsou vejce. Třeba zeleninový salát doplněný vejcem natvrdo je s přicházejícím jarem ideální.
Kurkuma a zázvor
Ovšem potraviny na podporu imunity mohou mít i podobu koření. Nevěříte? Mimořádné vlastnosti má kurkuma. Indický žlutooranžový prášek z kořene kurkumy nejenom skvěle dochutí pokrmy, zejména ty asijské, ale kurkumin v něm obsažený má protizánětlivé účinky. Kurkumin podle nových studií také zvyšuje hladinu proteinu, který zlepšuje imunitní odpovědi. Proto dochucování pokrmů kurkumou je rozhodně prospěšné. Můžete ji použít na maso, ale třeba i na rýži, čočku, ale klidně i do vajec.
Podobné vlastnosti má také zázvor, který působí protizánětlivě a prohřívá organismus. Čerstvý se hodí do čaje i do pokrmů, často se s ním setkáte ve formě namletého žlutohnědého prášku, kterým můžete ozvláštnit chuť masa, třeba kuřecího.
Zdroj obrázků: Pixabay.com
Doporučujeme
Začni psát komentář...

