Vitamíny a minerály v ovoci – kde jich je nejvíc?
Náš život se za poslední desítky let značně změnil. Strava, kterou jedli naši předci, většině z nás nechutná. Místo toho, abychom byli celý den v pohybu, sedíme a sedíme a sedíme. Náš život je plný stresu, pořád něco nestíháme. K jídlu si dáme polotovar nebo fast food, nic z toho ale našemu tělu nesvědčí.

Zdravý životní styl jako zaklínadlo
Když slyšíme o tom, že bychom se měli víc hýbat nebo si hlídat, co jíme, naježíme se a převedeme řeč jinam. Přitom právě na tom všem stojí a padá naše zdraví a existence. Tělo ke svému správnému fungování pohyb a zdravou stravu potřebuje, když se bude potýkat s nedostatkem vitamínů a minerálů, někde se to zákonitě projeví.
Jíst dostatek ovoce a zeleniny není jen otravné klišé, ale fakt. Naše dnešní strava je bohatá na sacharidy, proteiny a tuky, na vitamíny, minerály a stopové prvky ale zapomínáme. Lidské tělo si je neumí vytvářet, je tedy přímo závislé na tom, co mu dodáme ze stravy.
Proč jsou vitamíny tak důležité?
Vitamíny jsou organické sloučeniny, které si až na výjimky nedokážeme vytvořit, přesto je pro život potřebujeme. Někteří sází na doplňky stravy, ale ani ty nejsou všemocné. Navíc je přirozenější cesta, jak je do těla doplnit. A tou je právě vyvážený jídelníček.
Cukry, tuky i bílkoviny jsou pro naše tělo zdrojem energie, příjem jednoduchých cukrů bychom ale měli minimalizovat. Nahradit je mohou kvalitní proteiny a zdravé tuky. Bez vitamínů se ale stejně neobejdete, podílí se totiž na metabolismu cukrů, tuků i bílkovin, jejich nedostatek může stát za mnoha zdravotními problémy.
Víte, že vitamíny dělíme na rozpustné v tucích a rozpustné ve vodě? Mezi vitamíny rozpustné v tucích patří vitamíny A, D, E, K a zdravé tuky umožní tyto vitamíny absorbovat prostřednictvím trávicího traktu. Tělo si je pak uloží do tkání a následně je z nich čerpá.
Vitamíny rozpustné ve vodě oproti těm rozpustným v tucích v těle dlouho nezůstávají, vylučujeme je totiž močí. Tělo si je neumí ukládat, proto je třeba je do těla pravidelně doplňovat. Příkladem je vitamín C a vitamíny skupiny B.
Jaké ovoce je největším zdrojem vitamínů a minerálů?
Doby, kdy se na banány a jiné ovoce stály fronty, jsou naštěstí dávno pryč, nejrůznější ovoce si dneska pořídíme poměrně snadno. Během letních měsíců a sezóny je fajn dát přednost ovoci od lokálních farmářů, jinak není problém zajít do obchodu a koupit si, na co máte chuť.
Kdo z nás nemá rád jahody?
V létě o ně není nouze, jsou zdrojem draslíku, vitamínu B5 a vitamínu C. Obsahují i řadu antioxidantů, jsou i zdrojem kyseliny listové.
Banán tělu dodá energii
Patří mezi nejoblíbenější exotické ovoce, obsahuje mangan, vitamíny B1, B2 a B6, má vysoký obsah železa a vlákniny. Jistě vás překvapí, že obsahuje i vitamín C, je i zdrojem draslíku a hořčíku.
Kiwi jako zdroj vitamínu C a draslíku
Kiwi je další zdraví prospěšné exotické ovoce. Je přímo nabité vitamínem C, stačí sníst jedno kiwi a rázem jste do sebe dostali celou jeho denní dávku. Zároveň je bohaté na draslík, do těla doplní i hořčík a vitamíny E a B.
Jablko jí snad každý
Patří mezi nejoblíbenější ovoce celkově, však je také asi nejdostupnější. Jablko je zdrojem vitamínu C i vlákniny, jeho slupku bychom neměli vyhazovat, obsahuje další prospěšné látky.
Oranžové pomeranče
Jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C jsou právě pomeranče, kromě něj obsahují i draslík, vápník, vlákninu, vitamíny B1 a B2, karotenoidy a kyselinu listovou.
Zdraví prospěšné jsou i švestky
Oblíbené ovoce pozdního léta obsahuje vitamín E a minerální látky jako draslík, fosfor, vápník a hořčík, jsou bohaté i na vlákninu, organické kyseliny a třísloviny.
Meloun
Meloun osvěží i zavodní, navíc je bohatý na antioxidanty a vitamíny A a C. Ukrývá se v něm i beta karoten a draslík.

Pochutnejte si na bobulovitém ovoci
Ostružiny i maliny jsou vitamíny nabité, najdeme v nich vitamíny A, B i C, jsou i bohatým zdrojem antioxidantů. Pozitivně působí i na trávení, jsou vhodné i při dietě, protože zasytí.
Mezi ovoce patří i avokádo
Mnozí z nás ho chybně řadí mezi zeleninu, přitom jde o ovoce, které někdo miluje, jiný nesnáší. Má vysoký obsah zdravých tuků, nízký obsah cukrů, je zdrojem draslíku, zinku, železa, vlákniny a vitamínu A.
Doporučujeme
Začni psát komentář...

