Vliv vitaminu D na imunitu
Hladina vitaminu D v našem organismu je úzce propojena s naší schopností ubránit se virové nákaze. Odborníci v posledním období upozorňují, že dostatečná koncentrace vitamínu D by nám mohla pomoci posílit naši přirozenou obranyschopnost. Je tento vitamín vlastně vitamínem? Je potřebné ho užívat v doplňcích stravy, nebo nám stačí pravidelný pobyt na sluníčku?

O vitamínu D se mluví i jako o „vitamínu ze Slunce“. Je to proto, že naše potrava je schopná nám zabezpečit jen 5 až 10 % vitamínu D. Hlavním zdrojem déčka by měl být dostatečný pobyt na slunci.
Vitamin D není pouze jeden, tento název zahrnuje celý komplex vitaminů rozpustných v tucích, označovaný jako kalciferoly, které hrají zásadní význam pro správné fungování našeho organismu. Pro člověka jsou zásadní dvě formy, a to vitamin D3 (cholekalciferol) a vitamin D2 (ergokalciferol).
Hlavním zdrojem vitamínu D3 je sluneční záření. Působením ultrafialového záření B (UVB) ze slunečních paprsků se ve spodní vrstvě naší pokožky tvoří pomocí chemické reakce vitamin D3. K tvorbě vitaminu D je však zapotřebí určitá vlnová délka UV záření, která je v našich oblastech dostupná pouze od dubna do října, a to hlavně mezi 10 a 15 hodinou.
V podzimních a zimních měsících tedy máme syntézy vitaminu D ze slunečních paprsků nedostatečné množství. Dále čerpání vitaminu D ze slunečního záření ovlivňuje několik faktorů – intenzita UV záření, délka slunění, zeměpisná šířka, pigmentace kůže, stáří, znečištění ovzduší, oblačnost, velikost odhalené plochy těla při opalování a míra ochrany proti slunci.
Chránit či nechránit?
Dlouhý pobyt na přímém slunci s sebou však nese i zvýšená zdravotní rizika, konkrétně rakovinu kůže. Jenže jakákoliv ochrana v podobě různých opalovacích krémů s UV faktorem, snižuje tvoření vitaminu D. Například opalovací krém s faktorem 15 absorbuje až 93 procent UVB záření, tím pádem i schopnost přijímat vitamín D. Nicméně pro dostatečnou syntézu vitaminu D stačí pobyt na slunci 20-30 min (v závislosti na typu pokožky).
Za těchto pár minut na slunci dokáže pokožka vyprodukovat 10 000-50 000 IU vitamínu D, což představuje více než sto násobnou doporučenou denní dávku. Naše tělo si však přebytek vitaminu D vytvořený ze slunce dokáže v organismu uložit na „horší časy“. Tuto schopnost však nemá při přijmu vitaminu D z potravy nebo suplementace, kde hrozí případné předávkování tohoto vitaminu.
Opalování by mělo být rozumné, s ohledem na typ kůže, je vhodné sledovat předpovědi počasí – stav ozónové vrstvy (ozónové díry). Snažte se vyhnout spálení kůže, které zvyšuje výskyt zhoubných nádorů kůže. Optimální je asi poloviční dávka ozáření, která by způsobila lehké zarudnutí kůže do 24 hodin – každý má většinou se svou reakcí na opalování osobní zkušenost a může expozici zhruba odhadnout.
Vitamín D ve stravě
Vitamin D3, stejně tak i vitamin D2 přijímáme v menší míře i v naší stravě. Jakou formu déčka přijmeme závisí na zdroji potravy. Z živočišných produktů přijímáme výhradně vitamin D3, zatímco z rostlinných zdrojů převážně vitamin D2. Některé potraviny obsahují vitamin D přirozeně, jedná se zejména o tučné ryby, rybí olej, játra nebo vaječný žloutek, zatímco některé potraviny jsou o vitamin D uměle obohacené (tzv. fortifikované potraviny, setkáme se s tím převážně v USA, v ČR se jedná hlavně o mléčnou výživu pro kojence a batolata).
Jak po syntéze ze slunečního záření, tak z příjmu potravy je však forma vitaminu D stále pro organismus nevyužitelná a na aktivní formu (kalcitriol) se přemění až pomocí dalším dvou kroků. Nejprve metabolismem v játrech, následně v ledvinách. Proto je pro správné využití vitaminu D zapotřebí i správná funkce ledvin a jater.
Proč je vitamín D důležitý pro naše zdraví?
Malým dětem se věku doporučuje podávat vitamin D ve formě kapek pro správný vývoj kostí a zubů, a hlavně z preventivních důvodů proti rachitidě (křivici), jež byla dříve u dětí celkem častá. Důležitost vitaminu D zůstává ale po celý život. Odhaduje se, že v našem organismu má více než 200 různých funkcí. Vitamin D hraje zásadní roli v metabolismu minerálních látek, převážně vápníku a fosforu. Spolu s parathormonem udržuje hladinu vápníku v krvi a zároveň pomáhá vstřebávat vápník do kostí. Důležitá souhra vápníku a vitaminu D je pak důležitá z hlediska prevence osteoporózy neboli řídnutí kostí. U starších lidí může zlepšit zdraví muskuloskeletálního systému a zároveň snížit míru zlomenin a rizika pádů.
Mnoho studií však zkoumá i další vlivy vitaminu D na lidský organismus. Ukazuje se, že nedostatek vitaminu D může mít vliv na řadu civilizačních chorob jako jsou některé nádory, cukrovka, obezita, onemocnění srdce a cév, psychická a psychiatrická onemocnění nebo i neurologická onemocnění. V poslední době se nedostatek vitaminu D často spojuje s narušením imunity a větší náchylnosti k virovým onemocněním.
Doporučená denní dávka vitamínu D
Obecné doporučení není úplně jednoduché globálně stanovit. Velmi záleží na expozici slunečního záření a na teplotním pásmu ve kterém žijeme. Co však lze s jistotou říct, že potřeba vitaminu D stoupá s věkem a při nedostatečném působení slunečních paprsků je potřeba zvýšit příjem vitaminu D jak z potravy, tak případně sáhnout po suplementaci.
Nově se ale ukazuje, že pro dospělého zdravého člověka, je k dosažení optimální hladiny vitaminu D potřeba přijmout kolem 1000-2000 IU (25–50 μg) vitaminu D denně. V porovnání s obecným (dřívějším) doporučením, je to až dvojnásobně více. Potřeba vitamínu D je zvýšená u seniorů, jejichž příjem vitaminu D ze slunce je velmi omezen, zatímco jeho dostatečné množství v organismu je potřebné pro zdraví kostí.
Odkud čerpat vitamín D během podzimu a zimy?
Jak už víme, vitamin D získáváme kromě slunka i ze stravy. Může nám ale strava pokrýt 100 % doporučené denní dávky vitaminu D? Bohaté na vitamin D jsou zejména ryby jako je losos, tuňák nebo sardinky, dále pak tresčí játra, rybí tuk a vaječný žloutek.
Jak už bylo zmíněno na začátku, jde o vitamín rozpustný v tucích, proto se nejlépe vstřebává s jídlem obsahující tuk. Je také důležité zmínit, že na činnost vitamínu D ihned naváže činnost vitaminu K. Tedy „déčko“ pomáhá vstřebat vápník ze střeva do krve a „káčko“ přenese vápník z krve do kostí. Proto je velmi výhodné, aby se tyto dva vitaminy konzumovaly společně.
Při suplementaci bychom měli dát přednost formě vitaminu D3, jelikož při srovnání s vitaminem D2 bylo zjištěno, že vitamin D3 je mnohonásobně účinnější a efektivnější než forma vitaminu D2.
Prověřený vitamín D3 pro suplementaci v období mezi říjnem a dubnem najdete na https://allnutrition.cz/Vitam%C3%ADn_d-k1066.html.
Doporučujeme
Začni psát komentář...

